NP č.516 > Téma číslaZahrada mezi nebem a zemíZuzana Šmejkalová

Tato zahrada je jiná než ostatní. v příběhu o jejím vzniku není tak podstatná historie výsadeb a zvládnutí zahradnických výzev a peripetií. Ano, i na ně došlo, ale na počátku všeho stál jeden neobyčejný osud statečného muže.

Luboš Hruška se narodil 20. července 1927 v Plzni. Po válce nastoupil na Vojenskou akademii v Hranicích a absolvoval ji jako poručík hipomobilní baterie. Když začaly po únorovém převratu roku 1948 čistky v armádě a jeho přátelé se nevraceli z vyšetřoven StB, rozhodl se odejít za hranice. Útěk se mu ale nezdařil a na podzim roku 1949 byl odsouzen k osmnácti letům těžkého žaláře. Postupně prošel věznicemi v Borech, kde byl krutě týrán, Opavou, Leopoldovem a pracovním táborem Bytíz. Vzpomínal, jak jim náčelník v Leopoldově na uvítanou oznámil, že je to likvidační tábor a že tam všichni chcípnou. Tvrdé podmínky ho nezlomily, z vězení se dokonce pokoušel prostřednictvím svého otce Františka Hrušky organizovat protikomunistickou skupinu, nakonec však i ten bohužel skončil v kriminále. Na svobodu byl Luboš Hruška propuštěn na amnestii roku 1960, živil se pak v dělnických profesích.


Proměna ovocného sadu
Pan Hruška se během těch jedenácti let prožitých za mřížemi setkal s desítkami vězněných křesťanů, kněží a biskupů, díky jejichž vlivu přijal katolickou víru a nechal se tajně pokřtít. I to bylo zásadní pro jeho budoucí rozhodnutí. Slíbil si, že pokud přežije a vrátí se domů, přemění rodinný ovocný sad u řeky Radbuzy v Doudlevcích na jižním okraji Plzně na meditační zahradu. Jako trvalou připomínku hrůz, které se v komunistických trestnicích a lágrech odehrávaly. Osud mu to dopřál, a tak se za pomoci svého tatínka pustil v roce 1963 do velkolepého budování. Pokácel na stovku ovocných stromů, upravil terén a při svém dělnickém zaměstnání ještě zvládal dojíždět do Průhonic, aby se na odborných seminářích dozvěděl co nejvíce o zahradní architektuře a dendrologii. Seznámil se také s naším vynikajícím školkařem Karlem Kaloušem z Libochovic, od kterého získával cenné zkušenosti a který mu věnoval mnoho dřevin do začátku. Naučil se od něj roubovat a řízkovat, a tak množil dřeviny, jejichž prodej mu zajistil finance pro další zahradnické plány. Pomalu se dařilo realizovat parkové úpravy založené na harmonických barevných uskupeních vzácných jehličnanů a kombinaci vodních a zelených ploch. Právě jehličnany místu dominují a jejich strohé a posmutnělé vzezření vyvolává pocit piety, pokory, vnitřního klidu.

Vše se odehrávalo za stálého dozoru stb, která se snažila budování zahrady klást překážky.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Zuzana Šmejkalová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.