NP č.515 > Téma číslaGenerace 70. letRedakce

Tohle jsou lidi, kteří v devadesátkách natvrdo dospívali. Dodnes se z toho zmatku vzpamatovávají.

Jste generace, která v devadesátkách dospívala. Člověk v tomhle období potřebuje aspoň elementární jistoty, ale tady byl zmatek snad úplně ve všem.
Petr: Doma to bylo hodně nervózní, táta začal podnikat, moc se to neumělo. Ze začátku vůbec nebyly peníze, takže velká nejistota. A já tu dobu ještě vnímal přes jakousi hektickou šeď. Všechno bylo možný, zároveň nebyly pravidla a nikdo je neuměl nastavit a v tom jsem si připadal opravdu hodně ztracenej.
Markéta: Já si třeba dodneška pamatuju, že najednou všichni mluvili hrozně sprostě. Zarazilo mě, co ta svoboda s lidma může udělat. Dost se podle mě změnilo chování lidí.
Tomáš: To bylo daný tím, že jsme se dostali k tomu, co předtím nebylo – videohry, filmy, muzika... Na učňáku třeba letěl Orlík. Všechno jsme to hltali, ale nikdo to neměl čas nějak kriticky hodnotit. Pořádek jsme si v tom udělali až mnohem pozdějc.
M: Pamatuju si i takovej silnej vnitřní pocit, že jsem nevěděla, kam se mám zařadit. Samozřejmě že s tím souvisela puberta, která si myslím tehdy byla později, než je u dětí teď. Přelétávala jsem z jedný skupiny do druhý, chvíli jsem byla skejťačka, chvíli hipísačka, pak zase Oceán, Depešáci...
P: Pro mě jsou celý devadesátky jednoznačně nejhorší životní etapou. Bylo to velký hledání, na který člověk vůbec neměl klid.
T: No, tenkrát se hledali všichni.
M: A všude. (smích)
Přesně tak, hledali se rodiče, učitelé, politici, úředníci...
P: Já jsem tehdy hrál hokej a až teď, když jsem o těch devadesátkách přemejšlel, mi došlo, jak důležitý to pro mě bylo. Skrz ten sport mi do života přicházel nějakej pevnej řád, za kterej jsem byl strašně vděčnej, a myslím si, že mě to zachránilo od mnoha průšvihů, který by určitě nastaly.
T: Taky jsme poprvý na ulici viděli drogy a bezdomovce a žebráky, bezprizorní, smradlavý a bez práce.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Zakládání kyberkultury v Čechách / Ivan Adamovič > NP č.515 > Téma čísla První číslo časopisu Živel vznikalo v rámci debat snad šest let, v reálu snad rok a grafičce Kláře Kvízové posloužilo jako součást diplomky v ateliéru písma. Živel se pro grafiky stal pískovištěm, kde si mohli zkoušet nová písma - ke zděšení čtenářů odkojených Times New Romanem. číst dále Techna ráj to na pohled / Filip Janovský > NP č.515 > Téma čísla Štvou vás kecy stárnoucích nul, jak dřív byla tráva zelenější, všechno bylo hezčí, lepší, barevnější? Vadí vám stesky už-taky-čtyřicátníků o zlatých devadesátkách? Té euforické době plné svobody, kterou si ti, kteří ji zažili, idealizují jako svatý obrázek? Tak to ani nečtěte dál, protože přesně takovou nostalgickou snůšku zašuměných dojmů můžete na následujících řádcích očekávat. číst dále Továrna na neopakovatelno / Pavel Štorek > NP č.515 > Téma čísla „Je fajn zavzpomínat si na 90. léta,“ říká umělecký ředitel festivalu 4 + 4 dny v pohybu Pavel Štorek, který letos už po třiadvacáté hledá pro svůj festival opuštěnou Prahu. číst dále