NP č.499 > Téma číslaPraha z rychlíkuLibor Hruška

Otec Radima Prahla Roman je předním českým kunsthistorikem. I Prahl mladší dějiny umění studoval, přednáší o nich ale v úplně jiných kulisách – za běhu v terénu, zpoceným posluchačům v běžeckých botách. Před čtyřmi lety si začal přivydělávat jako běžecký průvodce Prahou.

A nešlo by to třeba až v devět? A neuděláme klasický rozhovor někde v kavárně? snažím se s Radimem Prahlem do poslední chvíle vyjednávat. Bezúspěšně. Sraz v 6.30 pod Starými zámeckými schody platí a to, co mě zajímá, probereme na čtyřkilometrové trase mezi Malou Stranou, Hradem a Starým Městem. Zapínám diktafon, vyrážíme.


Začít se živit se jako běžecký průvodce napadlo třiačtyřicetiletého Radima před čtyřmi lety, když si byl zaběhat v ulicích Barcelony. Všiml si, že na pobřeží míjí organizované skupinky turistů v běžeckém, a začal sondovat, jestli něco podobného už funguje také v Praze. Zjistil, že tu sice nebude první, ale i přesto to zkusil a založil firmu Running Tours Prague. „Kvůli prvnímu klientovi jsem musel přerušit dovolenou. Seděl jsem zrovna v Kácově v pivovarské hospodě na zahrádce a najednou přišel mail s objednávkou. Tak jsem se zvednul a hned vyrazil do Prahy," vzpomíná, zatímco – ke mně milosrdným tempem – stoupáme po Starých zámeckých schodech směr Hrad.

Délka trasy i tempo se přizpůsobí zákazníkovi. je-li větší skupina, pak nejslabšímu kusu stáda.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.