NP č.497 > Poradna první pomociV práci tajím těhotenstvíJan Kalous

Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde.

Pokud žena otěhotní v době, kdy je ve zkušební lhůtě, ve zkušební době, je povinna to sdělit zaměstnavateli? První tři měsíce jsou nejisté...
Zákon ženě neukládá povinnost těhotenství nahlásit. Ale v případě, že Aneta vykonává práci, která by mohla ohrozit její těhotenství nebo která je těhotným přímo zakázaná vyhláškou ministerstva zdravotnictví č. 180/2015 Sb., je v jejím zájmu o těhotenství zaměstnavateli říct.


Pokud by to přece jen zaměstnavateli sdělila, může ji vyhodit?
Ano, bohužel může, protože ve zkušební době nemusí zaměstnavatel uvádět důvod skončení pracovního poměru. Těhotenství znamená ochranu před určitým typem výpovědi až po uplynutí zkušební doby.

 

Má žena, která v těhotenství skončila v práci ve zkušební době, nárok na rodičovský příspěvek?
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a není závislá na způsobu ukončení pracovního poměru.

Ve zkušební době nemusí zaměstnavatel uvádět důvod ukončení pracovního poměru.

Má žena, která v těhotenství skončila v práci ve zkušební době, nárok na rodičovský příspěvek?
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a není závislá na způsobu ukončení pracovního poměru.

 

Jaké jsou vlastně příspěvky, které může zaměstnaná žena po porodu dostat, a jak se od sebe liší?
Základní dlouhodobě pobírané dávky jsou dvě a každá má úplně jiný charakter.


Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) – lidově „mateřská“
To je dávka nemocenského pojištění. Aby měla žena nárok na PPM, musí být v posledních 24 měsících před počátkem pobírání PPM nemocensky pojištěná dohromady alespoň 270 dní. Také musí začít čerpat PPM v době, kdy je nemocensky pojištěná.
Jestliže ale poslední zaměstnání skončila již těhotná, má nárok na PPM i tehdy, začne-li ji pobírat do 180 dní od skončení pracovního poměru.


Rodičovský příspěvek (RP)
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a není závislá na výši příjmu rodiny. Začíná se pobírat buď po skončení pobírání PPM, nebo, pokud na PPM není nárok, ihned po narození dítěte. Celková výše rodičovského příspěvku je 220 000 Kč a rodič si za určitých okolností může zvolit, během jaké doby si chce tuto částku vybrat.


Rodič ale musí zajistit celodenní řádnou péči o dítě, dítě nesmí chodit do školky či jeslí více než 46 hodin měsíčně. Jestliže už dítěti byly dva roky, může chodit do jeslí či školky neomezeně, nárok na RP zůstává. Příspěvek se pobírá vždy pouze na nejmladší dítě v rodině.

 

Dále je možné v souvislosti s narozením dítěte mít nárok na


Porodné
Je to jednorázová dávka státní sociální podpory, jejímž smyslem je přispět na nákup věcí potřebných pro dítě. Nárok na něj má žena, která porodila první či druhé dítě a současně příjem rodiny nepřevyšuje 2,7násobek životního minima rodiny. Porodné je 13 000 Kč u prvního dítěte a 10 000  Kč u druhého dítěte. Jestliže se narodí dvojčata, či dokonce více dětí najednou, je porodné 23 000 Kč.


Přídavek na dítě
To je také měsíční dávka státní sociální podpory, nárok na ni je podmíněn příjmem maximálně do 2,4 násobku životního minima rodiny. Tento příspěvek není příliš velký – na dítě do 6 let dostanete 500 Kč, na dítě od 6 do 15 lety 610 Kč a na dítě od 15 do 26 let 700 Kč.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Přemnožené lidstvo / Darek Šmíd > NP č.497 > Novinky / Technoskop Dětičky jsou roztomilé, ale čeho je moc, toho je příliš; lidí by na planetě možná mělo být méně číst dále Jako by se na mě ti chlapi domluvili / Jan Štěpánek > NP č.497 > Život prodejce Divadlo Pod Palmovkou chystá premiéru slavné Paní Bovaryové. Příběh nenaplněné lásky, životního zklamání a deziluzí nám připomněl životní osudy naší prodejkyně Květy. Vypravili jsme se tedy s Květou za tvůrci inscenace. číst dále Moc bezmocných / Jan Stern > NP č.497 > Fejeton Možná byste to do mě neřekli, ale já mám vysokou školu. Ne moc vysokou, takže jsem skončil u fejetonů, a nikoli u vědeckých studií, ale vejška to přece jenom byla. A učili jsme se tam hlavně o masových médiích. Povídali jsme si tehdy hlavně o tom, jestli jsou mocná, anebo nikoli. Dnes, kdy masomédia byla převálcována sociálními sítěmi, „informačními bublinami“, „postfakty“ a těmahle věcma, už je to samozřejmě jasné. Ale tenkrát, za mého mládí, kdy letěly Oasis, Cranberries a Unie svobody, to ještě nebylo tak zřejmé. Tehdy se ještě debatovalo o této věci vášnivě. číst dále Všichni za jednoho! / Jakub Yellen > NP č.497 > Startér Vážně onemocníte a přestanete zvládat činnosti všedního dne. Unikátní aplikace iPatronka.cz vám pomůže zorganizovat příbuzné, kamarády a třeba i sousedy, kteří se v přehledném on-line prostředí podělí o vaše povinnosti. Nápad, který vznikl na pozadí skutečného příběhu jedné rodiny, může pomoci zlepšit kvalitu života nejen nemocným samotným, ale i všem okolo nich. číst dále

Nejčtenější články autora

Dědictví versus exekuce. Co s tím? / Jan Kalous > NP č.492 > Poradna první pomoci Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny? číst dále Smrt v obalu / Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy. číst dále V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále Tvá stopa / Libor Hruška, Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Odpadky, které po sobě zanecháváme, jsou zátěží pro naši planetu. No, to je jasné jako facka. O tom se asi nemá smysl znova rozepisovat. My jsme se rozhodli na fenomén odpadu podívat z těch méně zjevných úhlů. Odpadky jsou totiž kromě jiného i úžasným zdrojem příběhů, na kterých lze ukázat nejen obecnější trendy vypovídající o naší civilizaci, ale i o konkrétních lidech a jejich osudech. číst dále