NP č.489 > Téma číslaSmrt v obaluJan Kalous

Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy.

Během loňských debat o chystané novele zákona o pohřebnictví lobovala Asociace soukromých pohřebních služeb ČR za zákaz papírových rakví – prý se mohou rozmočit, po pobytu v chladírnách mohou jít hůř zavřít a vlastně jsou i neekologické. „Všechno je to jenom konkurenční boj,“ kroutí nad těmito připomínkami hlavou Josef Menoušek, který ekologické rakve vyrábí už od poloviny devadesátých let. Používá pětivrstvou vlnitou lepenku vyztuženou dřevěnou kostrou, k lepení pak obilný dextrin nebo škrob. Rakve jsou natřeny vodou ředitelnými barvami, pokud ale klient chce přiznaný materiál, jsou k dispozici i rakve à la krabice z Ikey. Právě minimálně pětivrstvé rakve mají být používány i podle představ ministerstva pro místní rozvoj, které novelu připravilo. Podle Manouška je nelze používat do hrobky, naopak se dobře hodí při pohřbu do hlíny – rychleji si na ně sedne zemina a příroda začne okamžitě pracovat. Je ale ekologičtější kremace, nebo klasický pohřeb? U pohřbu do země může být problém s látkami používanými při balzamování, komín krematoria zas může do ovzduší vypouštět třeba rtuť ze zubního amalgámu.

 

 A po obřadu je tu ještě další obal, kterému se vyhnout nedá, plastová urna, ve které popel vydávají pohřební ústavy. Dál už to jde bez něj. Třeba na novém „zeleném“ hřbitově Les vzpomínek v pražských Ďáblicích člověku vykopou důlek pod jeho oblíbeným stromem. Stačí zahrábnout a s popelem si poradí kořeny. Konečně bez obalu.


autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Odpady v koši nekončí / Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Odpad má hodně blízko k odpadku, k něčemu, co vzbuzuje nelibost. Zkuste se ale zamyslet. Neskrývají se v odpadech hodnoty, které jen čekají na své docenění? Podívejme se na pár příkladů. číst dále Oprava / Redakce > NP č.489 > Novinky z ulice Prodejce Radek Tamók nebyl spokojen s tím, jak vyšel jeho neautoriovaný rozhovor v minulém čísle. Sepsali jsme s společně dlouhé prohlášení všech omylů a nepřesností, které v rozhovoru zazněly, ale protože samotný seznam je příliš dlouhý a život příliš krátký a NP nemá dost stran, publikujeme tímto Radkovi jménem redakce velkou omluvu a celý text omluvy a oprav jeho rozhovoru zveřejňujeme na Facebookových stránkách Nového Prostoru. číst dále Máme FACEBOOK! A na něm krátké filmy s prodejci. Jak to vzniká? / Jakub Yellen > NP č.489 > FB deník Tohle je už druhá verze textu pro tuhle rubriku. Tu první mi šéfredaktor hodil na hlavu. „To má být deník ze zákulisí! O tom, jaký to je v první linii Novýho Prostoru. Co zažíváš při natáčení s prodeci! Musí to bejt víc osobní, živelný!“ křičel na mě do telefonu. Je to tyran, takže jsem se s ním radši moc nehádal a sednul k tomu znova. číst dále Prodejkyně Růženka: Jsem holka ze severu, ale doma jsem v Praze / Libor Hruška > NP č.489 > Moje město Růženčini rodiče se dali dohromady v Ústí. On, Chomutovák, byl ve městě chemiček na vojně, ona, původem z vesnice ležící kousek za Prahou, tam pracovala v kině. „Máma ho nejdřív vůbec nechtěla. Říkala, že si s cikánem – on měl totiž strašně černý vlasy – nic začínat nebude. Nakonec si ale dala říct,“ culí se Růženka. To bylo koncem padesátých let. Mladí manželé zůstali na severu, přestěhovali se ale do Chomutova, kde nejprve bydleli u tchyně a pak se přesunuli do vlastního malého bytu. Měli pět dcer. „Otec vždycky z legrace říkal, že nemá děti, jen samé dcery. Já navíc byla nejstarší, takže jsem se o všechny musela starat,“ vzpomíná Růženka. Pod Krušnými horami strávila prvních devatenáct let života a i teď sem čas od času zajede na návštěvu jedné ze svých dcer. Objeli jsme čtyři místa, která měla ve svém rodném městě ráda: ďolíček, kde stával její rodný dům, základku s mléčným barem, bývalý obchodní dům Prior a kavárnu na hlavním náměstí, kde se seznámila se svým manželem. číst dále