Tento článek zatím není k dispozici v plné délce.
Tento článek zatím není k dispozici v plné délce.
Podívejte se profily našich nejlepších prodejců,
kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení,
obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe.
Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc?
Děkujeme všem dárcům.
NáZNAK / David Háva
> NP č.494 > Startér
Chtějí dělat věci, co mají smysl. A mít práci jako srdcovou záležitost. Když se jich na něco ptáte, tak vás slyší. Přesto vyvinuly zážitkovou hru, která má přiblížit svět neslyšících.
číst dále
Dobrý psychopat / Redakce
> NP č.494 > Téma čísla
Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata!
číst dále
Nejistá doba přeje psychopatům / Jan Štěpánek
> NP č.494 > Téma čísla
Lidmi, které si ze svého středu volíme, aby nám vládli a hýbali dějinami, bývají často osoby s psychopatickými poruchami. Proč nás přitahují a čím společnost fascinují? Rozhovor s filosofem a biologem Stanislavem Komárkem.
číst dále
Říká se, že jsem tak trochu ras / Jan Štěpánek
> NP č.494 > Téma čísla
Nakonec by to chtělo rozhovor se skutečným psychopatem, říkali jsme si. Ale kdo je až takový psychopat, že nám k tomu přizná? Šéfkuchař Radek Kašpárek je proslulý svou tvrdohlavostí a výbušností, stejně jako svým kuchařským uměním. Dokáže být arogantní, až bezcitný. Umí chladně riskovat a jít za hranu. Ví, že je v podstatě psychopat. A ví, jak to zúročit v něco, co česká gastronomie nepoznala.
číst dále
Odpady v koši nekončí / Jan Kalous
> NP č.489 > Téma čísla
Odpad má hodně blízko
k odpadku, k něčemu,
co vzbuzuje nelibost.
Zkuste se ale zamyslet.
Neskrývají se v odpadech
hodnoty, které jen
čekají na své docenění?
Podívejme se na pár
příkladů.
číst dále
Voda na čaj? Zmrzla / Libor Hruška, Jan Kalous
> NP č.491 > Život prodejce
Většina prodejců Nového Prostoru
bydlí na ubytovnách, pár z nich ale
mrazivé noci přečkává v extrémně
spartánských podmínkách – jedni
na podlaze opuštného domu, další
v zahradní chatce bez kamen.
O mezních situacích hovoří téměř
nevzrušeně. Pátnáct pod nulou,
to ještě jde. Při dvaceti už nám
zamrzne voda v konvici.
číst dále
Dědictví versus exekuce. Co s tím? / Jan Kalous
> NP č.492 > Poradna první pomoci
Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny?
číst dále
Smrt v obalu / Jan Kalous
> NP č.489 > Téma čísla
Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu
řešení a kupříkladu se nevrhne
do jícnu sopky, jak to měl udělat antický
filosof Empedoklés z Akragantu,
musí počítat s tím, že s nějakým
obalem přijde do kontaktu i po smrti.
Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde
bezobalově, předpokládejme ale, že
naprostou většinu z nás čeká nudná
kremace či pohřeb do země vycházející
z naší legislativy.
číst dále