NP č.470 > Pošli to dálBude válka?Ondřej Slačálek

Oligarcha a ministr financí Andrej Babiš poskytl 13. ledna rozhovor svému vlastnímu deníku MF Dnes. S úslužností poslušného zaměstnance se ptal šéfredaktor listu Jaroslav Plesl.

A Babiš to tentokrát opravdu rozjel ve velkém. Prohlásil, že možná stojíme na prahu války o budoucnost Evropy – přes svátky si přečetl knihu známého islamofoba Benjamina Kurase, a ta ho vyděsila. Myslí ovšem prakticky, a tak hned zdůraznil, že nemáme dostatečnou armádu, a tak musíme zbrojit a také změnit příliš komplikovaná pravidla pro nákupy armádní techniky…

Jistě, nemá smysl se tvářit, že nebezpečí neexistují. Blízký východ je v plamenech, s několika státy ve fázi občanské války, tamním konfliktům dává naději na dlouhý život ošklivý koktejl z ropy, krve, nenávisti mezi šíity a sunity a různých mocenských zájmů. Možná se o tamních konfliktech po roce 2003 bude jednou učit podobně, jako se dnes učíme o třicetileté válce… A kdo by si pomyslel ještě před třemi lety, že se bude válčit na Ukrajině? Důvodů ke znepokojení je víc než dost.

Právě proto by ale lidé, kteří disponují mocí a spolu s ní také větším množstvím informací, měli cítit větší zodpovědnost. Pokud v čase krize něco řeknou, mělo by buď jít o vážné a důvěryhodné varování založené na dobrých zdrojích, nebo mají mlčet. Případně je mají do patřičných mezí odkázat novináři.

Jenže co s „vážným varováním“ od člověka, u něhož si můžeme být takřka jisti, že při jeho pronášení myslí především na to, co mu to přinese z hlediska kšeftů a voličských hlasů? A co se situací, kdy v rozhovoru nečelí tvrdým otázkám na tělo od nezávislého novináře, ale přizvukuje mu v „největším seriózním“ deníku jeho loajální zaměstnanec?


autor / Ondřej Slačálek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Konec jedné vlny? / Tereza Virtová > NP č.470 > Pošli to dál Do argentinského růžového prezidentského paláce usedl v prosinci známý manažer Mauricio Macri. Proslavil se jako primátor Buenos Aires a šéf fotbalového klubu Boca Juniors a teď se mu podařilo utnout více než dekádu trvající vládu levicové Frente para la Victoria, jíž vtiskli tvář manželé Néstor a Cristina Kirchnerovi. Pravice bouchá šampaňské a těší se na seškrtání sociálních programů, liberalizaci zahraničního obchodu a utužení vztahu s USA. číst dále Všichni se bojí neděle / Martin Bastl > NP č.470 > Téma čísla Někteří lidé chtějí prožít klidný život. Jiní potřebují bojovat za vyšší ideály. Za dobro. Proti uprchlíkům, za uprchlíky, za velryby, proti extremistům, pokaždé a jedině za dobro. Začnou se pak hlásit k ekologickému hnutí, neonacistickému hnutí, psát do novin – nebo vstoupí do řad policie. Představy dobra se liší… číst dále Vánoční schizofrenie / Tomáš Malík > NP č.470 > Pošli to dál Vánoce jsou tradičně časem míru, lásky k bližním a... nákupní horečky. Snad proto se německé protiuprchlické hnutí rozhodlo svérázně (a s dvojměsíčním zpožděním) oslavit první výročí své existence vydáním singlu Spolu jsme silní, který tři dny před Vánoci nabídla jako vkusný dárek pod stromeček pravého vlastence. číst dále Jak jsem se stal teroristou / Tomáš Zelený > NP č.470 > Téma čísla Jaké to je, probudit se v americkém akčním filmu v režii české policie? Upřímně řečeno, nic moc. Přinášíme svědectví nedobrovolného účastníka policejní akce Fénix. číst dále