NP č.450 > Pošli to dálReprese místo diskuzeApolena Rychlíková

Do Poslanecké sněmovny doputovala v těchto dnech bez většího mediálního zájmu novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Projednávaný návrh obsahuje i radikální změny v postoji státu k povinnému očkování.

Místo potřebné společenské debaty přichází zarážející represe. Ta má chytře „trestat“ nejen přímo rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat, ale všechny, kteří to dopustí. Strategie je zjevná – zastrašit a dostat pod tlak především lékaře. Těm za nenaočkované dítě podle novely hrozí až třímilionová pokuta. Do novely se dokonce dostala i možnost získat od lékaře veškeré informace o pacientech, kteří s očkováním nesouhlasí. Podobné sankce by měly dopadat i na školky, nově včetně dětských skupin, jimž v plánech ministerstva hrozí půlmilionová pokuta za přijetí kompletně nenaočkovaného dítěte. Již současný zákon umožňoval nepřijetí neproočkovaných dětí do školek, stejně jako jim bylo možné zamezit účastnit se školních výletů nebo dětských táborů. Tento trend novela zákona posiluje – jakkoliv je právě snaha vyjmout neočkované děti z akcí typu „lyžák“ vzhledem k povinné školní docházce zcela absurdní.

Povinnost očkovat své dítě do dvou let proti devíti nemocem bez přihlédnutí k vedlejším účinkům vakcinace nebo její potřebnosti vůbec se v posledních letech stala diskutovaným tématem řady rodičů i nezávislých spolků. Debata se ale odehrává hlavně v iracionální rovině a jedním z nejčastějších argumentů zastánců očkování je poukaz na nezodpovědnost těch, kteří se proti němu bouří. Vedle nezodpovědnosti rodičovské, ve které se navzdory realitě až příliš často objevuje strašení smrtí, či minimálně závažného ohrožení neočkovaných dětí, je tu argument odpovědnosti celospolečenské.

Novela zákona tuto zející propast mezi „nezodpovědnými rodiči“ a „zlovolným státním aparátem“ jen hloupě prohlubuje. A dělá to tím nejhorším možným způsobem – výhrůžkami a trestáním.


autor / Apolena Rychlíková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA