NP č.439 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

V Praze jsou desítky míst, kde lidé bez domova žijí v provizorních přístřešcích. Bývají ukryté stranou od všeho a pro veřejnost „neviditelné“. Často se stane, že takové místo bez předešlého varování zmizí, jako nedávno ve Strašnicích. Na místě, kde jeden den žilo několik lidí, psů a koček byl druhý den pruh rozbagrované země. Kam zmizeli jejich karavany a psí boudy z prken a plachet? Odnesli je mimozemšťani?

 

Začátkem května jsme v denním centru Nového Prostoru v Brně společně naplánovali návštěvu Brněnské muzejní noci. Letos proběhl již desátý ročník, my jsme se této akci zúčastnili potřetí a i přes nepřízeň počasí byla účast hojná. Naše volba padla na Rajhrad a Předklášteří. Místenky do autobusů nám zajistila paní Marta.

V Rajhradě jsme si prohlédli výstavu v Památníku písemnictví, při naší návštěvě zde probíhala expozice věnovaná dětské ilustrované knize. Součástí Památníku písemnictví v Rajhradě je i restaurovaná benediktinská knihovna. V rajhradském areálu se nachází klášter benediktinů, který jsme si prohlédli a ve výstavní síni si vyslechli cimbálovku. Při druhé návštěvě v Předklášteří jsme se dozvěděli něco ze života jeptišek a mnichů ve zdejším klášteře Porta Coeli. V Podhoráckém muzeu jsme zhlédli výstavu věnovanou sportovním aktivitám. Promočení, ale plní zážitků jsme Noc muzeí ukončili prohlídkou světelných instalací v rámci putovní výstavy „Czech the Light“ v Zemském muzeu na Moravském náměstí. Na závěr bychom chtěli moc poděkovat panu Antonínovi, který nám všem uhradil vstupné do muzeí.

 

Prodejci Marta a Zdeněk, sociální pracovnice Markéta

 

Divadlo Rozkoš znovu vystoupí v Praze. 10. června předvede v prostoru NoD drama se zpěvy Učitelka a Oidipus. Představení vypráví příběh ženy, která se uchýlí k sexbyznysu a přijde tak o dítě. Zdánlivý konec je ale novým začátkem. Se ztraceným synem již jako dospělým mužem se po letech setkává v nočním podniku... Divadlo Rozkoš působí při sdružení Rozkoš bez Rizika a podle Hany Malinové je součástí terapie. „Cílem divadelních aktivit Rozkoše bez rizika je dostat nahoru – na pódium – ty, co se cítí být dole, na dně nebo skoro na dně,“ říká principálka divadelního souboru.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA