NP č.402 > Pošli to dálDvojí uvězněníAndrea Novotná

Na ruských Pussy Riot bylo spácháno násilí dvakrát – jednou ruským státem, podruhé západním mediálním průmyslem a průmyslem soucitu.

 

Násilí ruského státu je jasně viditelné – dva roky mohly Pussy Riot dostat i podle českých zákonů, sotva by ale takový rozsudek dnes opravdu zazněl. Ženy by také nebyly vězněny v trestní kolonii, v níž mají nárok na 8 návštěv příbuzných ročně a čtyři čtvrthodinové telefonáty svým blízkým.

Násilí mezinárodních médií je takřka neviditelné, děje se bezděčně a vlastně v rámci něčeho, proti čemu je těžké protestovat – v rámci solidarity. Kdo by mohl namítat, že se Pussy Riot před nespravedlností někdo zastane? Že se o jejich činu mluví?

Jenže Pussy Riot, kterých se zastali Madonna a Paul McCartney, stejně jako český ministr zahraničí a celý houf globálních celebrit, už nejsou původní skupina radikálních feministek, pro které bořit všechna tabu znamená veřejnou soulož v muzeu a ne reklamní slogan. Západ si dívky v kukle zformátoval do kategorie sexy rebelky, česká média doplnila rovnici proti Rusku = naše. Pro milovníky historických přirovnání je při ruce připomenutí Plastic People of the Universe. Čeští androši chtějící prostě hrát svou hudbu a vyznávající heslo „neserte se do nás, my se do vás taky nesereme“ přitom ruské punkerky připomínají jen s notnou dávkou nadsázky.

Nevadí – přivlastňování je snazší než poznávání odlišného a empatie. Zatímco násilí ruského státu vzalo třem ženám dočasně svobodu, násilí západních médií jim ukradlo obraz. Jistě, oboje násilí je zcela jiného druhu a obě také bude mít na jejich život jiný dopad. Obojím násilím si ale obě společnosti potvrzují svou nadřazenost. Až Pussy Riot vyjdou z vězení, bude je čekat zápas o to, aby se z nich nestaly prázdné mediální celebrity, uvězněné vlastní prefabrikovanou image.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Budete konat zázraky / Ondřej Slačálek > NP č.402 > Rozhovor Křesťanský literární historik se už podruhé účastnil průvodu gayů a leseb Prague Pride. Ve své nové knize Křesťanství a homosexualita argumentuje, proč by překonání homofobie mohlo být pro křesťany obohacením.   číst dále Prázdniny v rizikové oblasti / Anna Hausnerová > NP č.402 > Pošli to dál Do ostravského Přednádraží za místními Romy jsem přijela už podruhé. O jejich situaci jsem se dozvěděla z médií a spolu s dalšími lidmi jsme se shodli, že jejich vůle vzdorovat nespravedlivému zacházení úřadů i nepřátelství většinové společnosti stojí za podporu.   číst dále Ze dne na den v ilegatiltě / Zuzana Brodilová, Tomáš Malík > NP č.402 > Rozhovor S Kumarem Vishwanathanem jsme se setkali v ostravském Přednádraží. V posledních týdnech tam zůstává s Romy, kteří se navzdory rozhodnutí úřadů odmítli vystěhovat. Mluvili jsme s ním nejen o tamní situaci, ale i o vydělávání na chudobě, romském obrození a novodobém kočovnictví z donucení.   číst dále Kam odchází pěstitel? / Tomáš Havlín > NP č.402 > Téma čísla Popínavá rajčata, motyčky nebo plůtky natřené luxolem důvěrně zdá kdekdo z nás. Prý přišla doba grilová, ale ruce v hlíně mizí z české kolektivní paměti leda pozvolna. Mají šanci se udržet – hlavně tam, kde se usiluje o status velkoměst? A má cenu o to stát?   číst dále

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále