NP č.394 > Pošli to dálAmatérští malíři proti nenávistiZuzana Brodilová

Chcípni smažko! Sanashit. Drogy dětem dává! Tyto i mnohé další vzkazy přibývaly v průběhu posledních dvou let na fasádě kontaktního centra Sananim, které slouží drogově závislým na pražském Smíchově.

 

Pomalovaná zeď přitom byla jen špičkou ledovce nevraživosti, která mezi obyvateli Smíchova vznikla vůči centru ještě před jeho otevřením. O sporu, ve kterém se osobně angažovaly politické špičky, létala trestní oznámení, pochodovaly hlídky DSSS a padaly dokonce i rány (jeden z kontaktních pracovníků byl před centrem napaden), jsme už v Novém Prostoru podrobně informovali před více než rokem (Protidrogové centrum jako terč, NP č. 353). Od té doby se Sananim, ve snaze najít podmínky pro společné soužití, pokusil iniciovat s nespokojenými sousedy mediační setkání. Napětí však dále stoupalo. V červnu loňského roku přestala být situace dále udržitelná, kontaktní centrum proto snahu o dohodu s obyvateli vzdalo a přislíbilo, že si začne hledat náhradní prostory. Ty se sice navzdory intenzivní snaze zatím nenašly, počet a síla útoků ale podle dohody skutečně výrazně klesla.

V situaci stále přítomného napětí došlo minulý týden k něčemu nevídanému. Když přišli ráno lidé ze Sananimu do práce, našli místo vulgárních nápisů zeď svítící novotou. Záhadu na oranžovo přemalované zdi vysvětlil vzkaz ve schránce. „Jako malý projev díků za vaši nelehkou práci jsme si dovolili udělat vám malé překvapení. Snad potěší. Až barva pořádně zaschne, doděláme ještě drobnosti. Držíme vám palce a mějte se co nejlépe,“ vzkázali neznámí, podepsaní jako Amatérští malíři. Vedoucí kontaktního centra Tomáš Vejrych netuší, kdo se za podpisem skrývá, z podpory i jejího provedení je ale nadšený. „Měli jsme hroznou radost. To ráno bylo až dojemné. Po tom, co jsme tady ty dva roky zažívali, přišel najednou projev uznání. Na to vůbec nejsme zvyklí. Moc nás to potěšilo.“ Již na první pohled je přitom patrné, že malíři odvedli poctivou práci – nešlo jen o prosté zamazání vulgárních nápisů, ale o kvalitní vymalování, které dává místu zcela jinou atmosféru.

Počmáraná fasáda s plejádou nápisů od těch naivních až po vyloženě neonacistické téměř symbolicky odrážela konflikt, jenž v ulici Na Skalce probíhal po celou dobu přítomnosti Sananimu. Teď jsou díky noční akci neznámých malířů nápisy pryč. Solidární akt jakoby symbolicky nechal celý spor zmizet a znovu nastolil otevřený prostor. Třeba by se novotou zářící zeď mohla stát inspirací i příležitostí také pro nový začátek vztahů mezi obyvateli a těmi, kdo zde pomáhají závislým.

 


autor / Zuzana Brodilová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

My jsme tady / Ondřej Slačálek, Zuzana Brodilová > NP č.436 > Rozhovor Petr Uhl nikdy nepatřil k miláčkům davu, svými postoji se naopak často řadil na okraj. V minulém režimu ho stály devět let vězení, dnes je ironizován jako zpozdilý levičák. Jak se dívá na disidentská léta a polistopadové problémy? číst dále Zaplatíme všichni / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.397 > Téma čísla Lítost a soucit, které vyvolává chudba, se snadno mění v odstup, strach či nenávist – zejména pokud si nejsme jisti vlastní pozicí. Je-li cílem většiny se od chudých co nejvíce odtáhnout, výzvy k empatii selhávají. Tehdy se nabízí úvaha o nákladech...   číst dále Před zraky Evropy / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.364 > Téma čísla „Pět set milionů párů očí se nyní upírá kam?“ hecuje Martina Adamcová publikum v plaveckém areálu Polanka, a to jí sborově odpovídá: „Do Třebíče!“ Píše se rok 1992, Hry bez hranic právě začínají a ještě nikdo neví, že ten rok za sebou třebíčští sportovci nechají nejen Prahu, ale rovnou celou Evropu.   číst dále Cesty do dospělosti / Jan Kratochvíl, Zuzana Brodilová > NP č.419 > Rozhovor Kde potkáte nejšťastnější děti? A co dnes člověk může udělat pro to, aby se stal dospělým? Pořídit si občanku, sexuální zážitek nebo volební právo? S americkým psychologem Bretem Stephensonem o společnosti, která ztratila schopnost umožnit dětem stát se dospělými... číst dále