NP č.389 > Pošli to dálObčanská společnost i v králíkárnáchAndrea Novotná

Nedávno vydaná kniha novináře Jaroslava Kmenty Superguru Bárta neříká mnoho nového o korupčních kauzách Věcí veřejných, které se tomuto novináři a několika dalším podařilo usvědčit z toho, že jsou v podstatě politickou divizí bezpečnostní služby ABL. Nevyvrací ani pochyby nad tím, zda tato odhalení podivně nehrála do karet o nic méně prohnilejším politikům ODS. Přesto přináší jednu cennou připomínku.

 

Jedním z hlavních hrdinů knihy je Jiří Janeček, slizký pražský politik a svého času radní pro sociální otázky na pražském magistrátu. Ano, ten, který slavnostně pózoval s Akčním plánem proti bezdomovcům. A zároveň šedá eminence korupční buňky ODS na Praze 11. Ano, té, která nechávala sledovat a patrně i mlátit své odpůrce.

Už z akčního plánu bylo jasné, a také jsme o tom v Novém Prostoru od začátku psali, že je napsaný tak, aby umožnil přihrávat výhodné zakázky soukromým firmám. Nikdo ovšem nemohl vědět to, co se po srovnání se situací na Jižním Městě jeví jako velmi pravděpodobné – že byl totiž šitý na míru jediné konkrétní firmě, a sice samotné ABL. Sociální práci v táboře za městem pro bezdomovce by dělali hoši superguru Bárty – ostatně, vzhledem k duchu akčního plánu je jisté, že právě „drsňáci“ zvyklí porušovat práva jiných lidí přinejmenším na soukromí se k něčemu takovému přesně hodili.

Zapomínaným hrdinou celého příběhu zůstávají občanští aktivisté z Jižního Města, sledovaní, napadaní a vysmívaní. Ukazují i to, že i v „králíkárnách“ paneláků, které podle nejrůznějších estétů deprivují své obyvatele a nemohou vést ke vzniku smysluplných komunit, může vyrůst zajímavá iniciativa a pospolitost, která svou aktivitou a nasazením zahanbuje i měštěníny z centra.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále