NP č.389 > Pošli to dálMaďarské řešeníJaroslav Fiala

Jak vytvořit obrázek prosperující společnosti, když ti, kteří tvoří její součást, sami neprosperují?

 

Jak vytvořit obrázek prosperující společnosti, když ti, kteří tvoří její součást, sami neprosperují? Vládnoucí strana Fidesz v Maďarsku přišla s překvapivou odpovědí: kriminalizovat chudobu. V platnost tu nedávno vstoupil nový zákon namířený proti bezdomovcům. Pokud policie narazí na člověka bez přístřeší, který spí na ulici, nejprve ho varuje. Podruhé už má následovat pokuta v přepočtu několika tisíc korun, anebo rovnou vězení.

Logika je to prostá: Čím víc „nepřizpůsobivých“ bude mizet z dohledu, čím víc bude odstraněno „nevyhovujících“ lidí, tím méně jich bude v poměru k zdravému národnímu tělu. Záhuba druhého člověka přece není součástí našeho života. Zvlášť když se jedná o někoho, koho považujeme za nenormálního, tím víc nás to může učinit zdravějšími a čistšími.

Není to však nic nového. V období ekonomického a politického úpadku je pro vládnoucí vrstvy vždycky těžší zdůvodnit před lidmi vlastní moc. Stojí proto před problémem, jak si udržet kontrolu nad populací. Základním trikem je svést na někoho vinu a obrátit hněv obyvatel náležitým směrem. Poukazuje se proto na barbary před branami (obvykle v podobě migrantů), a aby toho nebylo dost, nepřátelé se vyrojí i uvnitř společenského těla. Právě proti nepřátelům, kteří všechno kazí, se totiž mají ti „zdraví“ semknout. A mnoho lidí na to kupodivu slyší.

Stávající vlády v Maďarsku, ale třeba i v Česku ví, že jejich politika vytvoří ostřejší rozdíly mezi bohatými a chudými. A také že budou čím dál víc zatěžovat právě ty chudé. Nejjednodušší je proto ty nejchudší rovnou kriminalizovat. Aby se pak kdekdo mohl navenek pohoršovat nad nuzáky, ale zároveň se v skrytu duše ještě víc bát, co se stane, když mezi nimi sám skončí.

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále Když chybí sny / Jiří Růžička, Jaroslav Fiala > NP č.425 > Dějiny přítomnosti Řekne-li se ostalgie, leckdo si vybaví nekritické vzpomínání na bývalý režim, anebo dokonce nebezpečí „ztráty paměti“ (té správné). Je tomu ale opravdu tak? O čem vypovídá obliba kultury z dob reálného socialismu? číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále