NP č.389 > Pošli to dálApokalypsa model 2012Alexandr Budka

Počátek roku je vždy spojen s výhledy a prognózami analytiků a ovšem i předpověďmi a horoskopy nejrůznějších mudrců a duchovních zasvěcenců. Obvykle bývají náležitě vágní a přiměřeně optimistické nebo alespoň útěšné, vždyť kdo by chtěl hned na začátku roku slyšet špatné zprávy.

 

Výhledy na rok 2012 jsou však o poznání chmurnější než obvykle a přicházejí s nimi i mnohem důvěryhodnější zdroje, než jsou propagátoři mayských proroctví a profesionální hvězdopravci. O to důležitější je neztrácet nadhled a nepřivolávat problémy sebe naplňujícími negativními proroctvími. V dnešním složitém a nepříliš stabilním světě skutečně mnoho nezkazíte, upozorníte-li na problémy a rizika budoucnosti. Ti, kteří v dostatečném předstihu a v časech všeobecného optimismu upozorňovali na přicházející krizi, nyní docházejí zasloužené slávy a je mnoho těch, kteří tentokrát nechtějí zůstat pozadu. Apokalyptika byla odjakživa oblíbený žánr a očekávání konce světa spojeného se zaslouženým trestem hříšníků je jedním z pilířů západní spirituality. Tentokrát blížící se konec světa nevyhlašují bibličtí proroci, ale indiánští šamani. Konec kalendáře coby obraz konce světa už tu ale jednou byl, vzpomeňme slavný Y2K. Nestalo se tehdy nic.

Zkusme vnímat letošní rok jako příležitost k zásadní transformaci našeho světa. Je zkrátka Čas na změnu, jak se jmenuje i jeden z dokumentů o roce 2012. Na nás je, aby tato změna byla pozitivní a nenásilná. Konec stávajícího světa nemusí být spojený s obrazy zániku, ale naopak radostným očekáváním příchodu něčeho lepšího. Něčeho, co by konečně odpovídalo touhám a potřebám člověka 21. století.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA