NP č.386 > Pošli to dálV jednotě je sílaTomáš Havlín

Když Američané okupující Wall Street hlásají, že oni jsou těmi 99 % populace, které jsou odděleny od zbylého procenta hlubokou sociální propastí, zřejmě trochu přehánějí. Výzkum technologického institutu ve švýcarském Curychu ovšem prokázal, že se jejich diagnóza neubírá nesprávným směrem.

 

Podle doktora Jamese Glattfeldera z výzkumného týmu chtěli v Curychu hlavně nahradit vágní fráze znalostí založenou na empirických datech. Proto analytici komplexních systémů zmapovali vlastnickou strukturu a vzájemnou provázanost více než čtyřiceti šesti tisíc nadnárodních korporací a přidali informaci o jejich provozním zisku tak, aby vyšla najevo ekonomická síla jednotlivých celků. Výsledný model má po estetické stránce blízko krásám mikrosvěta: kulovitý tvar připomínající obraz buňky je poset plejádou různě barevných i velkých teček a protkán hustou sítí vlásečnic, která se místy shlukuje do nerozlišitelných chuchvalců.

Z tohoto potápění v přírodní mystice probudí až náraz hierarchie. Širší centrum „buňky“ ještě sdružuje 1318 korporací, které přes sebe nebo vlastnictví v dalších velkých firmách schraňují 80 % globálních provozních zisků. V samém jejím jádru už však trůní jen 147 vyvolených, většinou finančních institucí, jako Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co nebo The Goldman Sachs Group. Vlastností této úzké skupiny je ještě užší provázanost – její členové se vlastní výhradně mezi sebou. Dále výjimečné postavení – méně než jedno procento společností kontroluje čtyřicet procent (bohatství) celé sítě. A tím zřejmě i neobvyklá moc – mimo jiné nad těmi, které švýcarský model ani nechtěl zachytit. Jsou-li nyní mezi mladými na Wall Street nějací zavilí revolucionáři, jak se někdy z různých důvodů tvrdí, praktický záměr vědců stabilizovat globální kapitalismus je nejspíš nenadchne. Pokud se ale povětšinou jedná o zklamané Obamovy voliče, mohli by vzít zavděk i tím. Také zde by však mohly přijít komplikace. Co když vědci po dalších analýzách tohoto komplexního a dynamického systému nedejbože zjistí, že nejlepším způsobem, jak předejít četným a lavinovitým krizím, je rozdělit jádro a začít ho rozmělňovat? Nezačala by se tato „přirozená“ buňka také stejně přirozeně bránit?

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA