NP č.385 > Pošli to dálProtesty červeným inkoustemAndrea Novotná

Několikatýdenní protesty od třetího výročí pádu banky Lehman Brothers. Snaha symbolicky obsadit finanční centrum New Yorku. Sedm set zatčených během blokády Brooklynského mostu. Policisté stříkající pepřový sprej do tváří demonstrantek. A Michael Moore povzbuzující v televizi k razanci proti těm, kdo proměnili demokracii v kleptokracii. I to je New York těchto týdnů, kdy do jeho života výrazně promlouvá nové hnutí Occupy Wall Street.

Filosof Slavoj Žižek připomněl v této souvislosti vtip, který se v bývalém východním bloku vyprávěl o odsouzenci poslaném na Sibiř. Ten slíbil příteli, že mu v rámci cenzurované korespondence bude psát pravdu modrým a lež červeným inkoustem. Posléze od něj přišla zpráva, že v pracovním táboře je úžasný život – skvělé ubytování, dobrá strava, krásné ženy. „Jediné, co tu nemáme, je červený inkoust,“ končí dopis. Žižek dodal, že hnutí Occupy Wall Street je tím, kdo zviditelňuje lži současné společnosti: „Vy jste tím červeným inkoustem.“

Prezident Obama se v komentáři protestů omezil na obecné fráze o „rozsáhlé frustraci“ Američanů, avšak jeho viceprezident Joe Biden přitakal názoru řady novinářů, že hnutí proti bankám je levičáckou obdobou čajových dýchánků. Tea Party a Occupy Wall Street se skutečně překrývají. Obě odmítají nalévání veřejných peněz do soukromých bank ve snaze o „záchranu ekonomiky“, jehož dosavadním následkem je, že ekonomická krize sice postihuje celé státy a veřejné rozpočty, v nichž se musí „škrtat“, ale zisky nejbohatších i odměny top-manažerům spíše rostou.

Sdílený odpor k „socialismu pro bohaté“ by ale neměl zastřít klíčové rozdíly. Tea Party i jiné podoby pravicového populismu (včetně rasistických demonstrací, jaké zažíváme na Šluknovsku) jsou výrazem „pravdy“ stávajících pořádků – jejich důraz na individuální odpovědnost se obrací nejen proti krachujícím bankéřům, ale především proti těm nejchudším, těm „na dávkách“. Jsou „modrým inkoustem“: pravdou společnosti založené na konkurenci, obviňování obětí a často také na rasismu.

Hnutí jako Occupy Wall Street proti tomu nepřenáší vinu na jednotlivce, které spojují napříč životními úspěchy či neúspěchy nebo barvami kůže. Sledují spíše „nezodpovědnost struktur“ a jsou „třetí stranou“, která klade znepokojivé otázky. Pro panující establishment nejsou součástí hry, ale červeným inkoustem, který podbarvuje lži, na kterých stojí. I proto je dokáže přijmout spíše jen jako výraz „frustrace“.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále