NP č.346 > Pošli to dálTichý, nebo upovídaný Američan?Jaroslav Fiala

„Pravidla musí zavazovat. Násilí musí být potrestáno. Slova musí opět něco znamenat,“ říkával v předvolebních projevech Barack Obama. Je tomu více než rok, co nastoupil do prezidentského úřadu, ale média dnes na jeho adresu nešetří kritikou.

 

„Pravidla musí zavazovat. Násilí musí být potrestáno. Slova musí opět něco znamenat,“ říkával v předvolebních projevech Barack Obama. Je tomu více než rok, co nastoupil do prezidentského úřadu, ale média dnes na jeho adresu nešetří kritikou. Podle britského listu The Guardian poklesla Obamova popularita po jednom roce tak výrazně, že lze situaci srovnat snad jen s padesátými lety a jeho předchůdcem, republikánským prezidentem Dwightem D. Eisenhowerem. Na počátku přitom byla obrovská očekávání. I Američané silně cítili, že po osmi letech kontroverzní vlády nastal čas na změnu. Obama dokázal oslovit mladou generaci a přesvědčoval nevěřící Tomáše úderností svých projevů.

Nejen v proslovech v Praze a Káhiře Obama odmítl manicheismus svého předchůdce, George W. Bushe, a dal mnoha lidem naději na politickou změnu. Možná je brzy na kategorické soudy, zatím ale zůstalo hlavně u slov. Na domácí půdě se Obama pokouší prosadit zdravotnickou reformu a zmírnit dopady hospodářské krize, jenže výsledek zůstává velkou neznámou, stejně jako uzavření věznice v Guantánamu. Navýšení vojenských jednotek v Afghánistánu a akceptování výsledků zdejších podivuhodných voleb zase napovídá, že konec tohoto válečného konfliktu je rovněž v nedohlednu. Americký prezident nyní sklidil kritiku i kvůli nesmělým gestům vůči čínské vládě, která ho varovala před přijetím dalajlámy. A tak bychom mohli pokračovat… Nelze však nezmínit, že Čína je hlavním věřitelem USA a že do této pozice se světová velmoc dostala zejména Bushovým přičiněním. Bude Barack Obama schopen vystoupit ze stínu svých předchůdců a přejde od slibů k činům? Liberální týdeník The Economist si nedávno položil otázku, zda v jeho případě nejde o obdobu hrdiny Aldena Pylea z románu Grahama Greena Tichý Američan. Idealistický a tichý člověk, který podcenil, jak tvrdý je skutečný svět. Anebo že by to Obama dobře věděl, a tak raději zůstává u líbivých slov?

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sypání písku do soukolí / Alexandr Budka > NP č.346 > Téma čísla Slovo záškodník v sobě skrývá hodnocení. Vnímáme ho negativně, všichni se přece učíme, že škodit není správné. Záškodnictví tak vyvolává představu nečestné metody, bez ohledu na to, jak oprávněné pohnutky k němu vedou.   číst dále Záškodnictví na hraně / Tomáš Havlín > NP č.346 > Téma čísla Hynek je záškodník odjakživa. Znáte ho, protože byl jedním z těch, kdo do ranního vysílání České televize pustili atomový hřib a dostali se za to před soud. Řeší ale problém. Jak se uživit a přitom zůstat svobodný, tvůrčí a "proti"?   číst dále Těhotný zaměstnanec aneb feministická lingvistika v praxi / Jitka Kolářová > NP č.346 > Ženská stránka "Způsob, jak mluvíme, píšeme a jak smýšlíme o realitě, apolu souvisí," říkají autorky příručky Kultura genderově vyváženého vyjadřování, kterou nedávno vydalo ministerstvo školství. Feministická kritika jazyka se tak dostala do oficiálních materiálů státní instituce. Stane se z češtiny politicky korektní, ale krkolomný jazyk?   číst dále Éra expertů / Jan Stern > NP č.346 > Fejeton Milí laici, jistě jste si již povšimli, že v naší zemi nastal čas expertů. Již totiž není možno, aby se odehrála nějaká událost, kterou by nezasadil do příslušného rámce příslušný expert a příslušně nebohému laikovi nevysvětlil, co se to vlastně stalo.   číst dále

Nejčtenější články autora

Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále Když chybí sny / Jiří Růžička, Jaroslav Fiala > NP č.425 > Dějiny přítomnosti Řekne-li se ostalgie, leckdo si vybaví nekritické vzpomínání na bývalý režim, anebo dokonce nebezpečí „ztráty paměti“ (té správné). Je tomu ale opravdu tak? O čem vypovídá obliba kultury z dob reálného socialismu? číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále