NP č.346 > Pošli to dálPředvolební zápal, nebo trvalá slabost ducha?Tomáš Havlín

Původně jsem chtěl psát o opulentním srazu politicko-podnikatelského výkvětu ve Štrbském plese. Deziluze a rozhořčení z klientsko-korupčního systému je ale tak všeobsažné, že pro něj na našich stránkách ani není potřeba vybojovávat nový prostor. Navíc se mi dostal do ruky „časopis“ Praha 1, měsíčník stejnojmenné městské části. A to je čtení, že jeden neví, co dřív.

 

To, že na Václavském náměstí v Praze funguje od poloviny prosince najatá bezpečnostní agentura Médea magnáta Jaromíra Soukupa, jsme se mohli dozvědět z masových médií. Černí šerifové mají za úkol zbavit náměstí drog, je to Komorousova idea… Stránky pamfletu Praha 1 ovšem navíc nabízejí pohled do hlav těch, kdo to všechno platí a podporují, tedy radních městské části. Co se dozvídáme?

Článek Drogy na Václavák nepatří je uvozen fotografií nahé slečny tančící před zrcadlem. Dočteme se, že „specializovanou Antidrogovou agenturu“ (!) si radnice najala na základě stížností místních i turistů. Agentura prý situaci „podrobně zmapovala” a její pracovníci „intenzivním dohledem řadu drogově zainteresovaných osob odradili od setrvávání v těchto místech“. Jak odrazování probíhá si lze představovat libovolně. Podle Ladislava Vargy, „koordinátora protidrogové politiky a bezdomovectví Prahy 1“, ovšem většinou stačilo „otevřené pozorování z bezprostřední blízkosti“ a policie se volala jen “v krajním případě”.

Není pochyb, že drogy představují závažný sociální problém – nejen na Václavském náměstí. Pražská ODS ovšem dala zvoleným postupem znovu najevo, že za řešení obdobných problémů považuje represivní kosmetiku. Radní nejsou prokrastinátoři, problémy neodsouvají – oni je vytlačují. K čemu ale může být akce zaměřená „zejména na drogově závislé lidi“, nikoli na dealery, to je otázka. A kam může vést diskurs o „závadových osobách“, to se jeden až bojí domyslet.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sypání písku do soukolí / Alexandr Budka > NP č.346 > Téma čísla Slovo záškodník v sobě skrývá hodnocení. Vnímáme ho negativně, všichni se přece učíme, že škodit není správné. Záškodnictví tak vyvolává představu nečestné metody, bez ohledu na to, jak oprávněné pohnutky k němu vedou.   číst dále Záškodnictví na hraně / Tomáš Havlín > NP č.346 > Téma čísla Hynek je záškodník odjakživa. Znáte ho, protože byl jedním z těch, kdo do ranního vysílání České televize pustili atomový hřib a dostali se za to před soud. Řeší ale problém. Jak se uživit a přitom zůstat svobodný, tvůrčí a "proti"?   číst dále Těhotný zaměstnanec aneb feministická lingvistika v praxi / Jitka Kolářová > NP č.346 > Ženská stránka "Způsob, jak mluvíme, píšeme a jak smýšlíme o realitě, apolu souvisí," říkají autorky příručky Kultura genderově vyváženého vyjadřování, kterou nedávno vydalo ministerstvo školství. Feministická kritika jazyka se tak dostala do oficiálních materiálů státní instituce. Stane se z češtiny politicky korektní, ale krkolomný jazyk?   číst dále Tichý, nebo upovídaný Američan? / Jaroslav Fiala > NP č.346 > Pošli to dál „Pravidla musí zavazovat. Násilí musí být potrestáno. Slova musí opět něco znamenat,“ říkával v předvolebních projevech Barack Obama. Je tomu více než rok, co nastoupil do prezidentského úřadu, ale média dnes na jeho adresu nešetří kritikou.   číst dále