NP č.346 > Pošli to dálČezké útrpné právoAlexandr Budka

V devadesátých letech se u nás občas našli liberální blouznivci, kteří v touze po malém a úsporném státu navrhovali privatizovat i policii, armádu, vězeňský a soudní systém. Jak se zdá, ČEZ se rozhodl chopit své role vlivného hráče určujícího vývoj země a začal tyto vize průkopnicky naplňovat.

 

Díky zveřejněnému videu jsme zjistili, že kromě URNA tu máme další zásahové komando – NTZ. Naneštěstí jeho činnost neošetřuje žádný zákon, není jasné čí rozkazy poslouchá, ani komu se zpovídá z případných pochybení.

Ranaři z oddělení netechnických ztrát, jak se tato soukromá armáda jmenuje, musí prý být ve střehu před nebezpečnými živly kradoucími elektřinu a postupovat dostatečně rázně. O to tu ale vůbec nejde. Bez ohledu na to, jak zlí a nebezpeční jsou zloději elektřiny, k jejich potírání jsou určeny příslušné státní orgány a musí se tak dít v nějakém zákonném rámci. Pokud na to rezignujeme, vracíme se ve společenském vývoji o staletí zpět a transformace v banánovou republiku tím bude zdárně završena. Oblíbená novinářská přesmyčka Čezká republika tímto přestává být nadsázkou. Vládnout vlastní ozbrojenou mocí je přece důležitý symbol svrchovanosti. To, že ČEZ už dávno svému většinovému vlastníkovi přerostl přes hlavu, je zase o něco zřejmější. V civilizované zemi by v takovéto situaci mohli zákazníci alespoň hlasovat nohama a prostě by přešli ke konkurenci. Bohužel je to možnost zatím spíše teoretická. ČEZ už sice není monopolista, ale jeho dominantní postavení trvá a nákup elektřiny je zkrátka trochu složitější, než nákup housek, které mi už přestaly chutnat. Tomu by měla odpovídat míra regulace a ochrany zákazníka.

Že se ČEZ se svými zákazníky opravdu nemazlí, dokazuje i způsob, jakým vyrábí a vymáhá dluhy. Bývalému spolubydlícímu k nám přišlo rozhodnutí o exekuci. Podotýkám, že na adresu, kde nikdy neměl trvalé ani přechodné bydliště a už dva roky se na ní nezdržuje. V domě, který měl kdysi kdesi v pronájmu, vznikl nedoplatek na elektřině. Ten samozřejmě dotyčný po ukončení pronájmu uhradil, ale než se o něm dozvěděl a celá záležitost se vyřešila, přirazil si ČEZ penále z prodlení 97 Kč. Z těchto devadesáti sedmi korun vzniklo během cca roku více než dvacet dva tisíc, které byly nešťastníkovi exekučně strženy z účtu. Z nich samozřejmě ČEZ dostane jen oněch 97 Kč. Zbytek připadne armádě právníků a exekutorů, které si takto z našich peněz vydržuje a kteří jsou samozřejmě připraveni hájit čezké zájmy podobně razantně, jako bijci z NTZ. Jen doufám, že stihnu ušetřit na solární panely dřív, než ČEZ začne řešit nedorozumění se zákazníky pomocí skřipce, palečnic či eskader smrti.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA