NP č.343 > ReportážVýrobci dluhůAlexandr Budka

Exekuce jsou stále závažný problém. Nejde jen o to, že v časech krize a nejistoty roste množství dluhů. Jestli si myslíte, že zrovna vy žádné dluhy nemáte a nemusíte se tedy bát, jste na omylu!

 

Přesně před rokem jsme věnovali téma NP dluhům, a je načase se k nim vrátit. Tedy spíše ke způsobu jejich řešení a vymáhání, tedy k exekucím. Tento nástroj, zavedený téměř před deseti lety, byl veřejnosti představován jako tolik potřebný bič na tuneláře a nepoctivé podnikatele, kteří ač dluží miliony či miliardy, vysmívají se svým věřitelům a v klidu a bezpečí si užívají nepoctivě nabytého majetku.

Jako mnoho jiného u nás se to trochu zvrtlo. Ti, co ukradli dost na to, aby si mohli zaplatit kvalitní právní služby, jsou dál v klidu. Příslovečně špatná platební morálka se u nás také příliš nezlepšila a i mnozí věřitelé se svých práv stále nemohou domoci. Zato zde vznikla nová skupina s vysokými příjmy a rozsáhlými pravomocemi, která je jen obtížně kontrolovatelná a její nepotrestané excesy pravidelně plní média. Svůj státem posvěcený byznys exekutoři postavili na tom, že z malých dluhů vyrábí větší a ty se ziskem vymáhají. A protože bohatí se většinou umí účinně bránit, zaměřili se na chudé a střední vrstvu. Ta má navíc tu výhodu, že jí je co brát.

 

EXEKUCE 0 KČ

Aleš Kuběna se živí jako vědecký pracovník a učí na několika vysokých školách. Spolu se ženou si vlastními silami přestavěli bývalou trafostanici na pěkný rodinný domek. Letos se jim narodila dcera Valerie. I když nic nedluží, hrozí jim, že o domek přijdou a stanou se bezdomovci.

Jiří Pospíšil ještě jako ministr spravedlnosti kritizoval možnost exekutora prodat dům dlužníka pro dluh 1000 Kč. To ovšem podcenil vynalézavost exekutora JUDr. Juraje Podkonického, PhD., který vydal exekuční příkaz na prodej rodinného domu s pozemkem pro vymožení pohledávky ve výši 0.00 korun. Plus samozřejmě náklady na exekuci a odměnu exekutorovi. Juraj Podkonický vydal takových příkazů na dům Aleše Kuběny zatím celkem šest. Vymáháním pohledávek z dlužníka „vznikl exekutorovi Juraji Podkonickému nárok na odměnu a náklady exekuce“ - celkem si řekl o 48 000 (přesně 8032.50 Kč/kus). Tedy z dluhu 0 Kč vznikl dluh 48 000 Kč. Ten je samozřejmě nutno vymoci. Nejlépe s pomocí exekutora…

Jak tato podivnost vznikla? Na začátku bylo šest dvousetkorunových pokut dopravnímu podniku. Ty draze a tvrdě, nicméně korektně, vymáhala právní kancelář Brož & Sokol & Novák. Dokonce dala dlužníkovi šanci. Pokuty posílala k exekuci postupně, tak aby měl tzv. povinný šanci zbytek uhradit. Tato šance bohužel přišla vniveč, neboť se Juraj Podkonický neobtěžoval dodržet bod exekučního řádu, že: „exekutor je povinen provádět exekuce v pořadí, v jakém mu byla doručena usnesení o nařízení exekuce“. Takže vzkaz pro další oprávněné by mohl znít: Pokud podáváte vůči někomu jednu exekuci za druhou a pořád se nic neděje, pak to nemusí být nutně tím, že by dotyčný dělal mrtvého brouka. To jen exekutor Juraj Podkonický usoudil, že se mu víc vyplatí počkat na víc pohledávek a jednu práci s lustrací dlužníka si naúčtovat vícekrát.

Pokuty byly uhrazeny hned, jak se o nich Aleš Kuběna dozvěděl. Nicméně už bylo pozdě, rozjetý parní válec exekuce už nic nezastaví. Exekuční spirála je neúprosná. Exekutor vám zablokuje veškeré peníze na účtu a pak vás vyzve k dobrovolnému zaplacení. Se zablokovanými účty samozřejmě nemůžete platit složenky, hypotéky, vodu, plyn, telefon a – ejhle jak jste nenapravitelný – na světě jsou další dluhy. Exekutor ke každému přirazí odměnu a k zablokovaným účtům přidá návrh na prodej nemovitosti. Exekuční zákon se pak v rukou některých exekutorů stává spíš luxusním nástrojem jak tunelovat domácnosti. Kuběnovým se nakonec s pomocí přátel a rodičovského příspěvku podařilo dát oněch 48 000,- Kč dohromady, nicméně někteří exekutoři mají zálusk i na účty partnerů povinných a v přípisech je uvedeno, že tato částka nemusí být konečná, takže tím celá záležitost zdaleka nemusí skončit. Ostatně, ačkoli má ze zákona (§ 44a odst. 2 novely Exekučního řádu) povinnost zrušit všechna omezení dané exekučními příkazy do sedmi dnů od doručení žádosti, pokud jsou všechny požadavky daných exekucí uhrazeny, už tři týdny tuto žádost ignoruje.

 

HOSTINA SUPŮ

Koneckonců se stačí rozhlédnout kolem sebe – na co na plakátech lákají podezřelé úvěrové firmy nové klienty? Nikoli na novou plazmovou televizi nebo auto na splátky, ale na „vyřešení“ problémů s exekucí. Také Kuběnovým se hned ozval Český finanční a investiční servis a další „supi“, s nabídkou, že jim pomohou prodej domu odvrátit. Zde je třeba připomenout, že dle časopisu Reflex byl JUDr. Juraj Podkonický, Phd. spoluzakladatelem a dlouhou dobu souběžně s funkcí exekutora spoluvlastníkem firmy GNN inkaso, specializující se právě na obchodování s dluhy. Odstoupil až na nátlak médií.

Oblíbenou činností soudního exekutora JUDr. Juraje Podkonického je „zvažovat trestní oznámení pro pomluvu“, případně „přemýšlet o žalobě na ochranu osobnosti“. Proto se k jeho osobnosti raději nebudeme vyjadřovat. Snad jen tolik, že Juraj Podkonický se dá označit za formálně bezúhonného. Co to znamená, se snadno dozvíte zadáním hesla „Juraj Podkonický“ do Google. Pozoruhodný je však postoj dalších účastníků. Například právník Exekutorské komory Martin Hampl jen zopakoval na vodě postavený právní názor exekutora. Potvrdil tak, že Exekutorská komora rezignovala na svou funkci danou zákonem, totiž dohled nad činností exekutorů. Působí spíš jako servisní organizace pro exekutory – upozornění na stěžovatele a právní pomoc exekutorovi, bez ohledu na oprávněnost stížnosti. Nehodlá z chování svého bývalého předsedy odporujícího zákonům i dobrým mravům vyvodit kárné důsledky, jen přeříkala základní exekutorskou mantru „pohledávka uhrazena až po zahájení řízení“. Dále se Kuběna dozvěděl, že je to všechno jeho chyba, neměl se odvolávat a že se dalšími stížnostmi nebudou zabývat.

Podobně poradna pro lidi v exekuci v Belgické ulici, kterou zřídila komora. Je zřejmě zvyklá udělovat stereotypní rady typu „když si každý měsíc odložíte…, tak to máte do pěti let splacené!“ Na dotaz co dělat, když exekutor šikanuje, jsem dostal od slečny poradkyně odpověď, že jsem neměl mít dluhy a jí by se to nemohlo stát, protože má finance v pořádku. Je to škoda, protože i mezi exekutory jsou (a věřím že převažují) slušní lidé a exekutorské pověsti v ČR by nic neprospělo více než oddělení zrna od plev.

 

BLÝSKÁNÍ NA LEPŠÍ ČASY?

 

Problémy s exekucemi už dosáhly takového stupně, že je nešlo dále přehlížet. Proto 1. listopadu vešla v platnost novela, která má jednak odlehčit soudům, přetíženým exekuční agendou, jednak napravit některé zjevné nespravedlnosti.

Helena Svatošová ze sdružení Iuridicum Remedium, které se problematice dlouhodobě věnuje a podalo mnoho podnětů k novelám, ke změnám zákona říká: „Zatím lze jen těžko odhadnout, co změny přinesou v praxi. Exekuční soudy teď začínají řešit první kauzy podle nové úpravy. Právní ochrana jak strany povinné tak oprávněné se rozhodně zvýšila a to je pozitivní.“

Asi nejdůležitější změnou je odebrání kárné pravomoci nad exekutory Exekutorské komoře a přesunutí na kárný senát Nejvyššího správního soudu. Už by se tak nemělo stávat, že kárná provinění budou posuzována příliš benevolentně s ohledem na profesní solidaritu exekutorů. Vzhledem k tomu, že dozor má vykonávat ministerstvo spravedlnosti a předsedové okresních soudů, je otázka, jak bude v praxi efektivní vzhledem ke známé přetíženosti soudnictví a množství exekucí. Konečně tak alespoň končí absurdní stav, kdy stát neměl vůči komoře žádné možnosti sankcí.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

O Američanech, agentech a jiných záhadách / Jan Stern > NP č.343 > Fejeton Milí Češi, řeknu vám, máte svoje záhady. A nemyslím tím teď záhady typu světelných jevů v jihlavském podzemí, nacistických létajících talířů vznášejících se na konci druhé světové války nad Letňany, štěchovického pokladu, k jehož vyzvednutí scházejí několika výpravám poslední haléře, případně tajuplně nabitého diáře poručíka Ludvíka Zifčáka v chladných listopadových dnech roku 1989.   číst dále Gay na útěku z Bagdádu / Tomáš Halda > NP č.343 > Rozhovor V syrské uprchlické čtvrti Džaramána jsem potkal Sámera. Spadá hned do dvou rizikových skupin - pochází z křesťanské rodiny a ještě k tomu je gay. Nejen Bagdád, ale i pobyt v Damašku je pro něj kvůli jeho orientaci nebezpečný.   číst dále Idiokracie, aneb vláda antikoncepce / Ester Danelová > NP č.343 > Referát Je osm hodin večer a víc než třetině českých žen zvoní budík. Vstávají od stolů a sahají do kabelky pro platíčko. Malá bílá věc se ztrácí spláchnuta deckou vody v útrobách. Cože to právě udělaly?   číst dále Tužme se! / Jaroslav Fiala > NP č.343 > Dějiny přítomnosti Známé pořekadlo praví, že ve zdravém těle sídlí zdravý duch. A jednou z cest, jak dosáhnout fyzické i duševní kondice, je otužování. Po řadu staletí tvořilo součást lidského života. Teprve nedávno se ovšem stalo vědecky uznávanou metodou, stejně jako populární sportovní disciplínou.   číst dále