NP č.343 > Pošli to dálZabavená vlastAndrea Novotná

Stačilo jedno špatné kliknutí – a Česká republika se ocitla v exekuci.

 

Pohledávka vůči ministerstvu práce a sociálních věcí ve výši 25 758 Kč se špatným kliknutím jedné úřednice na katastru nemovitostí změnila v pátek 11. prosince 2009 v možnost exekuce celé České republiky – všech ministerstev, parlamentu, Úřadu vlády a všech státních a polostátních podniků. Hodnoty v řádu miliard korun byly ohroženy exekucí po několik dní, chyba byla napravena až následující pondělí.

Úřady se sice dušují, že se nic stát nemohlo a asi mají pravdu. Dokonce ani v zemi, kde platí více pozitivní právo a nároky pochybných vykuků než zdravý rozum, se sotva jednoho krásného dne probudíte a zjistíte, že všechny úřady vzal čert, respektive že se na nich ocitla cedulka zabaveno. Tradičně antiautoritářským Čechům by to sice dost možná ani nevadilo – možná je to pro mnohé z nich spíše velmi lákavá vidina. Jenže kdo by nad touto exekucí držel ochrannou ruku, když ten, kdo ji držel dosud, by byl sám zabavován?

Situace, k níž došlo v půli prosince, spíš ukazuje, jak málo stačí k tomu, aby se někdo dostal do exekuce. I přes dílčí změny k lepšímu, o kterých si mimo jiné přečtete v naší reportáži, soustřeďuje kasta exekutorů stále vysoké pravomoci. Nezbývá, než se jí koukat pořádně na prsty.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA