NP č.528 > Téma číslaPřed Vánocemi neuklízejteKristýna Holubová

Když vám konzultantka organizace domácnosti radí neuklízet, vydržte, ví, proč to říká. Jana Böhmová v Česku šíří uklízecí filosofii Marie Kondo. Zjednodušte si život a obnovte pořádek v domácnosti a v hlavě.

Jak ses stala Krotitelkou chaosu?
Uklízím ráda, ale ještě radši jsem v prostředí, které vyzařuje harmonii a není zahlcené věcmi. Mám tak prostor pro sebe a vlastní myšlenky či aktivity. V chaosu bych byla unavená. Zároveň jsem zjistila, že lidem, kterým nejde udržování pořádku tak snadno, dokážu pomoc a nastolit určitý řád ve věcech. Pak se dostaví i jistý druh svobody a lehkosti.

 

Jak udělat první krok z chaosu?
Nejdříve to musíte cítit a chtít se s přebytečnými nebo nezorganizovanými věcmi vypořádat a změnit to. Nebrat to jako trendovou záležitost, musí to vycházet z vás a pak už se jen držet nějakého návodu. Těch je mnoho a osobně učím a používám v praxi metodu Marie Kondo.


Co ty a předvánoční úklidy?
S vánočními úklidy u mě přichází pro mnohé paradox, že doma před Vánocemi neuklízím. Neschvaluju to v napjatém vánočním shonu. V průběhu celého roku udržuji pořádek a Vánoce mám vyhrazeny pro sebe a setkávání s přáteli. Proč bychom měli například mýt okna zrovna v tento čas? Už to nedoženem a způsobujeme si zbytečný stres, kterého je už tak všude dost. Navrhuji chytřejší řešení, kdy si přes rok rozvrhnete činnosti tak, abyste už před Vánocemi byli v klidu.

Je domov místem, kam se rádi vracíte, protože jste obklopeni věcmi, které vám dělají radost?

Takže nemusím mít čerstvě umytá okna a je to v klidu?
Prostě bychom si měli uvědomit, že nás to nedělá špatnými, když to nestačíme umýt. Okna nebo vyčištění lustru bych nechala na jaro, kdy máme na tyto věci více energie. V zimě si radši zalezte. (směje se)

 

Jaké máš tipy na úklid před Vánocemi?
Někdy se stane, že při klasickém uklízení a čištění se dostanete i k třídění a vyhazování věcí, to vás zvláště teď může dost vyčerpat, rozložte si to, nejděte příliš do hloubky. Dejte si čas.


Co říká metoda Konmari na dárky?
Marie Kondo píše, že dárek vám udělá radost a splní účel v konkrétní čas obdarování a pak už je na obdarovaném, co s dárkem udělá. Tedy se nemusíte obklopovat věcmi, které se vám nelíbí, jen proto, kdyby dárce přišel na návštěvu. Nikdo by po vás neměl chtít, abyste se k tomu nutili, když by vám to nedělalo radost.


autor / Kristýna Holubová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA