NP č.517 > Téma číslaVypěstuj si orgánŠtěpán Materna

Co už umíme s kmenovými buňkami? A co ještě dlouho umět nebudeme? Fantazie vs, realita.

S nejnovějšími poznatky vědy na poli genetiky se může zdát, že nesmrtelnost máme na dosah ruky. Fantazijní vize zahrnují skvělé i méně skvělé scénáře jako možnost okamžitě opravit jakoukoli část lidského těla, napravování genetických chyb, výrobu dětí podle daných kritérií, klonování geniálních vědců i celých armád zabijáků. Podobné vize ale ještě zdaleka nejsou na programu dne. Než proto skočíte bungee bez gumy v naději, že vám vědci obratem vymění utržené orgány za nové, přečtěte si, co vzešlo z našeho povídání s vedoucím oddělení Buněčné a vývojové biologie Ústavu molekulární genetiky AV ČR Vladimírem Kořínkem.


Pěstování orgánů chce čas
Genetický výzkum se dnes točí kolem takzvaných kmenových buněk. V dospělém těle je celá řada tzv. multipotentních kmenových buněk, které mají na starosti obnovu jednotlivých tkání. Ty lze s úspěchem využít, byť není úplně jednoduché je v těle najít a vrátit na své místo. Pravý poklad se však ukrývá v tzv. pluripotentních kmenových buňkách. Ty se vyskytují v několik dní starém lidském zárodku a ukrývají v sobě potenciál vytvořit libovolnou tkáň lidského těla, tedy stvořit celého nového člověka.


Typické využití dospělých kmenových buněk je při obnově kostní dřeně například u pacientů s leukémií. Kmenové buňky od dárce generují postupně novou tkáň a napravují tak škody způsobené chemoterapií. Další využití může být u degenerativních poškození sítnice, kterým trpí vysoké procento lidí nad sedmdesát let. Buňky v sítnici se již neumějí dělit a my je tam dokážeme dát formou buněčné suspenze, tedy shluku buněk, které jsme vypěstovali ve zkumavce z příslušné kmenové buňky. „Vypěstovat celé trojrozměrné orgány, to se mi zdá jako hudba budoucnosti," říká Vladimír Kořínek. „Zatím se daří pěstovat tenké vrstvy buněk, což se dá dobře využít třeba u léčby poškození kůže." Dodává, že vypěstování tenké vrstvičky očního epitelu trvá přibližně padesát dní. Tento přístup lze tedy aplikovat na vleklá degenerativní onemocnění, nikoli tam, kde je potřeba reagovat v rámci hodin.

Stárnutí je evoluční vynález genů. Je to součást evoluční strategie. 

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Nejdřív střecha / Štěpán Materna > NP č.516 > Startér Vojtěch Sedláček v rámci svých firem ProVás a Obslužná zprostředkovává práci osobám se zdravotním omezením. „Když jsem ale zkoušel zaměstnávat lidi bez domova, zjistil jsem, že to nejde. Hledal jsem tedy jiné způsoby, jak jim pomoci, a narazil na koncept Housing First,“ popisuje začátky projektu Nejdřív střecha. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále Z pokoje do pokoje / Štěpán Materna > NP č.533 > Příběh Re-use centrum, které dává starému nábytku nový život. číst dále