NP č.517 > VIP RozhovorČím víc tlačíte na pilu, tím je to horší...prodejkyně Alena

„Můj přítel je Rom, tak se chci ptát na romskou kulturu a muziku,“ odpovídá prodejkyně Alena z Muzea na otázku, proč se těší na setkání s Vojtěchem Lavičkou, romským hudebníkem a tiskovým mluvčím festivalu Khamoro.

Jak to vlastně má romská žena v rodině ve 21. století?
Už se to blíží bílým ženám. Ale starost o rodinu je pořád svatá a představa, že by obětovala rodinu kvůli kariéře, že by ve třiceti neměla děti, to je výjimečný. Ale je to dobrovolně, ne že by ji někdo nutil. Je to daný tím, že se změnila role muže a ženy, že třeba chlap propadne automatům nebo depresím a rodinu živí žena...


Ale to není jen u Romů, to je všude...
U Romů to jde stejným směrem jako u bílých, ale pomalejc. Z hlediska vzdělání je to dobře. Čím víc vzdělaných Romů, tím líp. Ale ta doba, která všechny vychovává k individualismu, aby se starali o sebe, měli ostrý lokty a neohlíželi se na druhý, to jde proti romský filozofii. Viděl jsem skvělý rodiny, kde žilo v bytě patnáct lidí, děti chodily do školy... Ty rodiny jsou chudý, ale fungujou.


Vnější věci, co jsou vidět, hrozně ovlivňujou myšlení...
Ano, člověk, když na ulici vidí bezdomovce, tak si udělá hrozně rychlej úsudek a často ty věci jsou úplně jinak. Evropa si nastavila měřítka, co je a co není kvalitní život, a je to úplně pomýlený. Romové míň přemýšlejí, naše filozofie říká: míň přemýšlej, víc vnímej to, co se děje teď. Ani neplánuj, ani nevzpomínej. Svítí sluníčko a to je super. Chudák ten bílej člověk si nad něčím furt láme hlavu, něčím se trápí a furt něco plánuje. Čím víc tlačíte na pilu, tím bejvá hůř.


Jak tak poslouchám, tak mi přijde, že romský tradice jsou podobný židovským...
U Židů je to trochu jinak. Romové vždycky žili na okraji společnosti, byli chudí, žebrali, dělali řemesla, hráli muziku, ženský četly z karet... Společnost je ale rozdělená, což je u tý židovský jiný: Jsme Židi, jeden národ, vyvolenej... Vnímání Romů jako národa je menší. Když třeba skini zabijou Roma, tak najednou jsme všichni Romové, národ. Jinak ani ne.


Takže základ je tam opravdu soudržnost rodiny, a nikoliv toho národa?
Ano, protože tady jsme tak nepopulární, že když Rom nevypadá jako Rom, tak to prostě vypne, říkáme tomu Rom na vypínač. Když dělá primáře, tak ho nebaví furt vysvětlovat jak to, že je chirurg a nedělá někde s krumpáčem. Mě taky unavuje pořád někomu vysvětlovat jak to, že jsem něčeho dosáhnul. Proto ani festival Khamoro není jen o muzice, ale řeší i společenský témata.

romové míň přemýšlejí a víc vnímají, co se děje teď. svítí sluníčko? no to je přece super!

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / prodejkyně Alena VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.