NP č.505 > Téma číslaJe autismus sexy?Redakce

Autismus je jako bílá vlajka, kterou zoufale máváme ze zákopové války našeho přežívání. Ale čím je tahle diagnóza doopravdy? A může nás někam posunout a obohatit?

Mnozí rodiče dnes omlouvají nedostatky své výchovy poruchou autistického spektra svých dětí. Po školách a zájmových kroužcích tak běhá čím dál víc falešných malých autistů, kteří jsou na tohle označení hrdí, protože přináší úlevy. Spousty příjemných úlev. A nejen po školách. Autismus se šíří celou společností jako milosrdný ručník hozený do ringu. V téhle diagnóze se skrývají úniky před vlastními slabostmi, omluvy za malé i velké lenosti, nezájem o skutečný mezilidský kontakt, ale i sociální vyčerpání a útěky před tlakem na výkon a výsledky. Troufáme si tvrdit, že skutečným autistou by ale dobrovolně nechtěl být nikdo. Jak říká Martin Selner, autor populárního blogu Autismus & Chardonnay: „Autismus je sexy – teda pokud jím zrovna netrpíte."


Skutečný autismus je také zásadně jiný než jeho lehčí forma, tzv. Aspergerův syndrom, který mnohdy do škatulky autismu automaticky sklouzává. S Aspergerem můžete chodit do práce nebo třeba hrát divadlo, zatímco autismus je ve dvou třetinách spojený s mentální retardací, která vás zhusta zavane do týdenních stacionářů, protože vaši blízcí nemají fyzickou ani psychickou sílu se o vás plnohodnotně postarat. Stres, frustraci a selhání řešíte agresí nebo útěkem. V pondělí po víkendech pak před stacionáři stojí zdrápaní a zboulovaní rodiče nejen na těle, ale i na duši. To, že jim někdo otevře a jejich potomka se ujme, je pro ně vysvobozením, zvlášť když mají další děti zdravé nebo hypotéku na baráku, kterou je třeba nemilosrdně splácet.


Jedno ale celou tu škálu různých úrovní autistické poruchy chování spojuje: „Zdravému člověku soužití s autisty mění způsob myšlení," tvrdí Martin Selner. A nikoliv k horšímu. K pevným záchytným bodům jejich životů, ke kterým jsou připoutaní svými rituály, přidávají ještě jakousi nespoutanou logiku a odzbrojující přímočarost, jež mnohdy připomíná chytrou ironii. Pokud tedy všichni chceme být autisty, v tomhle je ta diagnóza skvělá a vážně sexy. Jak říká zakladatelka divadelního souboru herců s Aspergerovým syndromem Dominika Hejzlarová: „Kreativita a fantazie lidí s autismem je bezbřehá."


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA