NP č.502 > Novinky / TechnoskopV Indii auta budoucnosti jezdit nebudouDarek Šmíd

NE technologii, která připraví lidi o práci.

Zatímco se celý západní svět (alespoň podle západních médií) třese na to, až budou jeho silnice brázdit samořiditelné automobily, Indie se na věc podívala trochu z jiné strany – a došla k závěru, že auta, která jezdí sama, budou po prašných silnicích z Dillí do Varánásí jezdit nejdřív, až vyschne Ganga. „Samořiditelná auta v Indii nepovolíme," řekl indický ministr dopravy Nitin Gadkari, „chci, aby bylo tohle jasné. Nepovolíme jakoukoli technologii, která by připravovala lidi o práci. V zemi, kde máte nezaměstnanost, nemůžete mít technologii, která ve svém důsledku bere lidem práci."


Na první pohled se to může zdát trochu přitažené za pačesy, ale už na ten druhý se nabízí srovnání se současnou Afrikou. Turecký ekonom Dani Rodrick v Africe sleduje jev tzv. „předčasné deindustrializace". Ta spočívá v tom, že lidé tu ještě ani nezúročili možnosti, jaké jim nabízejí levné práce dneška, a už jdou zase od válu, protože je v těch pracích nahrazují efektivnější roboti.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Kopulace populace / Darek Šmíd > NP č.502 > Téma čísla Jak cestování pomáhá rozšiřovat a mísit lidský genofond? Nejen díky letním dovoleným je svět stále pestřejší. Čím k sobě máme díky cestování blíž, tím více se všichni podobáme jeden druhému, zamýšlí se Darek Šmíd. číst dále Rande s osudem / Jakub Yellen > NP č.502 > Téma čísla Osobní zpověď našeho redaktora, který se přesně před dvaceti lety zúčastnil natáčení pořadu Rande, dodnes nejvysmívanějšího počinu tehdejší programové skladby televize Nova. Z tohoto textu nelze vyjít s čistým štítem a pro jeho autora bylo psaní o tehdejších událostech stejnou výzvou jako účastnit se pořadu samotného. číst dále Ze zeměkoule je plastokoule / Darek Šmíd > NP č.502 > Novinky / Technoskop Od padesátých let vyprodukovali lidé ekvivalent jedné miliardy slonů v plastech číst dále Cestovní horečka / Michaela Rozšafná > NP č.502 > Téma čísla Letní lásky, to nejsou jen krátkodobé vztahy navázané na tanečních parketech či v kempu u řeky. Horké dny, pobyt na vzduchu, fyzicky náročné aktivity a polní hygienické podmínky nahrávají k přeskočení jiskry i na zájezdech, jejichž filozofií je dobrodružství, sport a adrenalin. „I čtyřicátníci si na nich mohou připadat, jako by se navrátili na dětský tábor, a je tak běžné, že krátce po dovolené zasílají do cestovní kanceláře svatební oznámení,“ říká průvodce CK Kudrna Jan Haruda. číst dále