NP č.499 > Téma číslaBěžci na baterkyDarek Šmíd

Jak supermoderní technologie vylepšují (nebo dočista huntují) život běžcům na Facebooku

„Sprint! Přímo přes překážky! Sprint! Kašlu na podrážky!" Ano, musí se nechat, že rady ohledně nejlepší metody běhu od Zlaté slavice z roku 1965 Heleny Vondráčkové už se poněkud přežily. Moderní elektroničtí sportovní asistenti, které si připnete na ruku, na nohu nebo na hlavu, dnes člověka takhle okatě do čelních srážek s překážkami a devastování podrážek neženou; tyhle vědecko-fantastické věcičky, které spadají do fitnessové kategorie „oblékatelných" a „nositelných" technologií zvaných wearables (od anglického výrazu „wear", nosit) a fitness trackers (čili v podstatě zaznamenávačů kondičních cvičení), se holedbají tím, že za nimi stojí stovky naběhaných kilometrů těch nejfamóznějších běžců, desítky tisíc prostudovaných hodin těch nejúžasnějších vědců a miliony peněz nejrůznějších měn od těch nejprohnanějších zaměstnanců reklamních agentur a marketingových oddělení. Přesto, nebo právě proto je ale namístě otázka: neradí běžcům sportovní wearables a fitness trackery ve skutečnosti podobné kraviny jako Helena Vondráčková?


„Značnou část mé motivace za první roky, co jsem běhal, tvořily statistiky, které jsem sledoval na svých hodinkách Garmin; žil jsem podle zdokonalujících křivek a to ze mě udělalo atleta, kterým jsem dnes," vypráví v rozhovoru pro server Wearable ultramaratonec Steve Way, držitel britského rekordu na 100 kilometrů... a ambasador značky chytrých hodinek Garmin. Way patří ke sportovcům, kteří podle svých vlastních slov propočítávají na každém kroku svůj výkon z toho, jak rychle jim bije srdce, v jaké frekvenci se jim míhají na asfaltu tenisky a v jakém tempu jejich plíce nadechují a vydechují vzduch jako měchy u varhan.

 

Tréninkový parťák na zápěstí

Rozhlédněte se nějakého prosluněného víkendového dopoledne po joggerech na oblíbených běžeckých trasách v pražské Stromovce, v brněnském lužáneckém parku nebo v plzeňských Štruncových sadech. Všemožnými fitness trackery, smartwatches a dalšími wearables budou oblepeny a ověšeny přinejmenším tři čtvrtiny z nich. K dispozici je dnes na trhu množina nejrůznějších zařízení, která svým nositelům umožňují počítat tělesné statistiky, počínaje tím, kolik kroků nachodili, pokračuje zadáváním cílů, kolik chtějí za hodinu spálit kalorií, a konče tím, že vám změří kvalitu spánku. Máte tu Fitbit Flex 2, trendy nárameček, existující i v luxusní dvaadvacetikarátové zlaté verzi, hodinky Misfit Vapor kryté takřka neprůstřelným sklem Gorilla Glass 3 a úložným prostorem na hudbu, takže se můžete rozmlátit na kaši při běžeckém poslechu soundtracku z Rockyho a hodinky to ani neškrábne, nebo zařízení Garmin Vívosmart 3, které měří kompletní trénink svého nositele podle množství kyslíku, který zprocesuje jeho tělo.

To, že dáme lidem všechny data o jejich organismu ještě nezamená, že budou vědět, co s nimi mají vlastně dělat.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.