NP č.477 > Pošli to dálBěž na hotel!Tomáš Schejbal

Berlínská radnice si došlápla na krátkodobé pronajímání pokojů přes web Airbnb. Pokud chcete v Berlíně přespat, budete muset na hotel.

„Berlin doesn´t love you,“ stojí psáno sprejem na cihlových zdech mnoha domů v berlínských čtvrtích jako Kreuzberg nebo Friedrichshain. Tento vzkaz je adresován především masám turistů, kteří prahnou po zážitcích zdejšího nočního života. Ačkoliv jsou turisté pro město významným zdrojem příjmu, Berlíňané k nim příliš vřelý vztah nemají. Vadí jim, že svou poptávkou zvyšují ceny, ale také že narušují atmosféru města, spoluutvářenou squaterskými zónami, punkovými kluby a technem. Právě tohle však turisty s foťáky láká ze všeho nejvíc.

Jednou z mála výhod, kterou turisté domácím přinášeli, byla možnost přivýdělku skrze soukromé pronajímání pokojů či bytů. Hojně využívaným pomocníkem jim v tom byl web Airbnb, jehož prostřednictvím je možné sehnat krátkodobý pronájem a vyhnout se tak nutnosti platit za drahý hotel či hostel. Ve městě, kde jsou nemovitosti jedním z hlavních zdrojů investic, však mají majitelé hotelových sítí dlouhé prsty a na drobné pronajímatele si tak nedávno došlápli. Výsledkem jejich lobbingu je nový zákon s roztomile německým názvem „Zweckentfremdungsgesetz“, který lze volně přeložit jako „zákaz neúčelného využití“. Podle nového zákona je nyní drobný krátkodobý pronájem bytových prostor ilegální. Běžní turisté se tak budou moci dále spoléhat buď na couchsurfing, nebo vydat jmění za předražený hotel. Berlín, kde je už nyní bydlení drahé, se tak nejspíš stane nedostupnějším i v oblasti cestování. Otázka je, kdo na tom bude tratit.


autor / Tomáš Schejbal VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA