NP č.476 > Pošli to dálApríl po ChebskuTereza Virtová

„Na místě kláštera na Spáleništi, jehož demolice začíná právě dnes, a na pozemcích v jeho sousedství vyroste největší zábavní park v České republice – Ocean park Cheb. Smlouva o jeho vybudování byla podepsána během nedávné návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice,“ píše prvního dubna Tomáš Ivanič z odboru kanceláře starosty Chebu.

Jestli vám na tomto aprílovém žertu nepřijde nic vtipného, nejste jediní. Nevydařené žerty však doprovázejí osud bývalého kláštera Milosrdných sester už nějakou dobu. Rozsáhlý moderní klášterní komplex s kostelem nechal řád sester sv. Kříže vystavět ve třicátých letech minulého století, od padesátých let sloužil jako kasárna a od devadesátých let chátrá. Vlastní jej soukromý investor, který ho nabídl městu na prodej za 20 milionů korun. To takovou nabídku označilo jako neakceptovatelnou, takže majitel začal na apríla bourat.

„Musím přiznat, že bourání jednoznačně vítám. Mít na vstupu do města zchátralé ruiny, to není nic, o co bychom stáli. Na začátku loňského roku se navíc z kláštera začala po městě šířit žloutenka,“ připomíná starosta Petr Navrátil tzv. epidemii Klášter, které teď má definitivně zatnout tipec bourací četa. Starosta identifikoval další zaručená ohniska šíření nákaz po městě – hlavně budovy, kde přespávají lidé bez domova a drogoví uživatelé – a všem předepisuje stejnou léčbu demolicí.

Tomu, aby měl teď investor prázdnou parcelu, se ale postavilo do cesty ministerstvo kultury, které rozhodne, zda se dnes asi nejmladší klášter v Česku má stát památkou. Přestože by bourání mělo až do rozhodnutí ministerstva ustat, pokračuje zvesela dál. Hrozící pokutu dva miliony korun vlastník raději riskne, protože už se domlouvá s developerem na postavení bytů a obchodního centra. Škoda, že se ministerstvo, které dostalo žádost o zařazení objektu do památkového fondu skoro před rokem, rozhoupalo až teď. Doufejme, že tato opožděná aktivita shůry bude poslední v plejádě absurdit, které klášter, nebo teď už spíš jeho zbytky, potkají. A třeba se stane světlem na konci tunelu.


autor / Tereza Virtová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA