NP č.473 > Pošli to dálSoucitná ruka zákonaRad Bandit

Až dvanáct set policistů v americkém Louisville bude vyškoleno pracovníky Mezinárodního centra solidárních organizací 

Američtí policisté ročně zastřelí, postřelí a trvale zraní až k plné invaliditě tisíce lidí. Jsou v tom světovými rekordmany. Během několika dní jich zvládnou usmrtit více, než jiné země za celý rok. Jen pro srovnání – jen za prvních čtyřiadvacet dnů roku 2015 připravila policie v USA o život více lidí, než policie v Anglii a Walesu za posledních čtyřiadvacet let a třeba na Islandu došlo v průběhu jeho sedmdesátileté historie pouze k jedinému incidentu, při němž během policejního zásahu zemřel člověk. Není divu, že někdo přišel s myšlenkou, že starého dobrého ultra násilí už možná bylo dost a policie by se tentokrát pro změnu mohla naučit, jak se nejprve s přestupcem zákona zkusit domluvit a ne jej rovnou zastřelit, například za to, že mu na autě chyběla registrační značka, jako se to stalo v minulém roce. Policisté tedy budou nově trénovat soucit, empatii a také – objetí. Výsledkem má být snížení počtu zranění, úmrtí a stresu jak pro policisty, tak pro vyděšenou veřejnost.

Podle ředitele ICCO Ari Cowana je „posun od válečnické mentality k soucitné, kompetencí řízené policejní kultuře nezbytnou podmínkou pro efektivní a udržitelnou policejní práci a účinné vymáhání práva.“ Pokud bude pilotní program v kentuckém Louisville úspěšný, rozšíří se počínaje letošním březnem i do všech ostatních amerických států.

A jak to celé vypadá? Stačí se projet po Louisville a zanedlouho možná narazíte na vřelého policajta, který objímá černého chlapa v teplácích, ptá se ho, jak se dnes vyspal a co jej v životě trápí. Některé věci se zkrátka lidi musejí naučit. Vládní program objímání místo zabíjení. What a wonderful world.(ICCO) ve schopnostech dosáhnout shody, mediaci a nenásilné komunikaci.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Parkoviště domov / Rad Bandit > NP č.472 > Referát Která země z těch, které jste projeli, je nejlepší? Rusko, odpovídal jsem. Málem se zapotáceli. číst dále Přítomnost se stává budoucností / Rad Bandit > NP č.484 > Pošli to dál Světová zdravotnická organizace (WHO) se chystá zrušit transsexualitu jako psychiatrické onemocnění. S třicetiletým zpožděním za lesbami a gayi se tak i transsexuálové dočkají „uzdravení“.   číst dále Stud před make-upem / Rad Bandit > NP č.481 > Pošli to dál Bydlí u mě pět Romáků. Nejmladšímu je pět let a nejstaršímu třicet pět. Je to skvělá rodina se třemi dětmi, z nichž ty dvě starší chodí spolu pěšky do školy do Táborské, po cestě si třeba koupí zmrzlinu a ruku za ruku překrosí křižovatku nad Synkáčem. Mám je rád, píšou mi: „Vážený pane, dnes jsme zaplatili nájemné." „Vážený pane, moc se nám tu libí." - „Vážený pane, utekla nám kočka, nevadí, když si pořídíme psa?" Nevadí. Nevadí mi vůbec nic až na vzpomínku, jak jsem rodinu Kočích poznal.   číst dále Aktivistické cívíčko / Rad Bandit > NP č.469 > Pošli to dál Byla na cestách. Napsali jí, ať prý pošle aktivistický životopis, oni to proberou na plenárním zasedání a dají vědět. Neucházela se o práci, šlo jí jen o to, jestli si může na týden ustlat na podlaze jednoho studeného baráku ve Vancouveru po cestě z druhé strany planety. číst dále