NP č.421 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

Tak jsem byl letos na festivalu v Boskovicích. Jednak jsem chtěl vyrazit s rodinou a užít si léta, jednak jsem tam byl přihlášen coby prodejce NP. Na výdejně jsem dostal instrukce i časopisy a s mojí ženou Marianou, dcerou Janou a fenkou Terezou jsme se vydali směr Morava. Přijeli jsme večer a tak jsme se jen ubytovali v bezva stanovém městečku. Boskovický festival letos oslavil jednadvacetiny, ale já jsem zde byl poprvé. I moje žena tady už byla, dceru vynechme, té jsou dva roky. Musím říci, že jsem byl mile překvapen. Pořadatelé se činili, musím vzdát hold. Pár festivalů už mám za sebou, takže nejsem žádný nováček, dokonce jsem v minulosti i dělal pořadatele. Fakt jsem se tu cítil dobře a nejen já.

V pátek jsme se prošli po židovském městě a pak hurá do festivalového reje. Marianu jsem poslal podívat se po okolí a já začal vydělávat. Nasadil jsem prostorácké tričko, průkazku a široký úsměv, bez toho to nejde, a za chvíli tu byl první zákazník. Přiznávám, že vydělané peníze jsem zase na místě utratil. Ono taky nic jiného nezbývalo, pes si přerval kšíry, Mariana si koupila sukni a taky jsme se neodbyli v jídle. Utekla sobota, přehoupla se v neděli a my, odpočatí od velkoměsta a nabití energií, jsme vykročili směrem k vlakovému nádraží. Sbohem, za rok znova. 

Petr z Vltavské

*** 

Výjimečnou prohlídku má za sebou průvodce Pragulicu Honza Badalec. Poznat, jak se žije lidem bez domova, s ním 19. července vyrazilo do pražských ulic dvanáct skautů a skautek z holandského Amsterdamu.

 

„Z domova to tak neznají. Problém bezdomovectví u nich buď není, nebo se řeší. Neexistuje, aby tam úřady byly jen pro někoho,“ popisuje Honza, co skauty překvapilo nejvíc. Pro skupinu vymyslel opravdu pestrý plán. Kromě vyhledávání knih v kontejnerech, jímž se Honza živí, navštívili komunitu žijící pod Hlávkovým mostem i denní centrum Naděje. „Chtěl jsem jim ukázat oba ty póly. Jak lidi, které má v péči nějaká organizace, tak ty ‚vagabundy‘. Zajímavé je, že ti druzí jsou veselejší, radostnější,“ říká.

 

Skauti byli s prohlídkou zřejmě spokojeni. Navštívená místa si uložili do GPS, aby je později mohli navštívit. Při závěrečném sborovém zpěvu na Václaváku se pak odvázali a do futrálu od kytary vybrali pětistovku. Odměnili jí svého celodenního průvodce.

 

 

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA