NP č.421 > Pošli to dálAť Češi táhnouAndrea Novotná

Češi roznášejí novou nemoc. Kradou, vraždí, znásilňují – Čechy v ČR nechceme. A kdo zabil svatého Václava? Tušíte správně, byli to Češi. Vyhnáním Čechů začnou zlaté časy. Ať táhnou zpátky na Jadran, nikdo je tady nechtěl.

Češi roznášejí novou nemoc. Kradou, vraždí, znásilňují – Čechy v ČR nechceme. A kdo zabil svatého Václava? Tušíte správně, byli to Češi. Vyhnáním Čechů začnou zlaté časy. Ať táhnou zpátky na Jadran, nikdo je tady nechtěl.

Už jste někdy přemýšleli, jak by vypadaly mnohé internetové vtipy, ale třeba i novinové titulky, kdyby tam místo slova „Rom“, „muslim“, „rusky mluvící“ nebo „nepřizpůsobivý“ bylo třeba „Žid“? A co teprve Čech? Tuhle otázku si položilo několik anonymních tvůrců a výsledkem byla stránka www.stopcechum.cz a především na ni navázaná facebooková skupina. On-line rasisté dostali příležitost ochutnat vlastní medicínu – předsudky a stereotypy se tentokrát netýkaly někoho druhého, ale jich samotných, jejich skupiny. Rozhořčené ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat.

A výsledek? Facebook už fanouškovskou stránku „Čechy v ČR nechceme“ dvakrát smazal. Nezdolní autoři ji ale pokaždé nahráli znovu a ještě zdokumentovali, jaké skutečně rasistické a agresivní výplody nechávají administrátory Facebooku na rozdíl od této satiry chladnými.

Autoři ukázali, že humor sice může být zneužitý rasisty, ale jedná se o bumerang, který se jim také může vrátit. Jejich parodie byla zdá se mnohem účelnější než všechny snahy rasismus nahlásit, vymazat, zakázat – zkrátka vytěsnit. Už od Freuda koneckonců víme, že vytěsněné se vrací, a to s neztenčenou silou.

Autoři stránky chystají na konec srpna demonstraci, veřejnou debatu za účasti Romů a Ukrajinců jako dvou nejdiskriminovanějších menšin v ČR a ideálně též společné prohlášení, které by dalo nový impulz méně konfliktnímu soužití... Uvidíme, zda si neukousli příliš velké sousto, zatím každopádně vedou v souboji s rasismem 1 : 0. 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále