NP č.419 > Kultura | LiteraturaPohled zdolaMichaela Horynová

Kniha Hovory se spodinou odkrývá odvrácenou tvář života v Číně.

Revoluční vlna roku 1989 se z východní Evropy převalila až do Číny. Zde ale demonstrace k osvobození nevedly, naopak. Na pekingském Náměstí nebeského klidu se odehrál masakr, o kterém se v Číně dodnes nesmí veřejně mluvit. Komunisté tu ve snaze zabránit revoluci zabili skoro tři tisíce lidí. Čínský spisovatel Liao I-wu v reakci na to napsal báseň Krveprolití, která mu doslova změnila život. V roce 1990 byl zatčen a odsouzen ke čtyřem letům vězení, ve kterém se kvůli nesnesitelnému mučení a psychické trýzni třikrát po- kusil o sebevraždu. Situace se příliš nezlepšila ani po jeho propuštění. Skrýval se, žebral, stala se z něj bezejmenná existence starající se jen o svůj suchý kout na spaní a trochu jídla. I-wu se tou dobou živil hraním po hospodách na čínskou flétnu a právě tady si začal všímat „spodiny“ , lidí, kteří se spolu s ním ocitli na dně. Od té doby po dalších deset let poslouchal a zapisoval jejich osudy s jedním cílem – zachytit příběhy bezpráví a vynést tak na světlo realitu života těch nejobyčejnějších Číňanů. Kniha Hovory se spodinou s podtitulem Dvacet pět příběhů z okraje čínské společnosti vyšla nedávno také v českém překladu.

 

Vždycky to tak bylo

Osudy lidí jsou vždy neoddělitelně spojeny s osudem země, ve které žijí. Nejinak tomu bylo i během posledního půlstoletí čínské historie, nesoucího signaturu hrůzovlády komunistic- kého režimu. Totalitní vláda tu programově zničila nejen intelektuální společnost, když v rámci programu osvobození země od „čtyř přežitků“, starého myšlení, kultury, obyčejů a návyků, byly páleny knihy a ničeny kulturní památky. Překotná industrializace na konci padesátých let navíc způsobila hladomor, při kterém zemřelo 30 milionů lidí. Na pozadí těchto dějinných událostí se vyjevují příběhy řadových obyvatel Číny – stoletého buddhistického mnicha, maskéra mrtvých, prostitutky, žebráka a lidí, kteří zápasí o holé životy, jejichž jedinou náplní je často pouze snaha vydělat si pár jüanů na misku rýže. Staré tradice, náboženská víra i morálka pomalu ustupují z jejich životů i paměti. A staří lidé jen nevěřícně přihlížejí, jak se jejich poklidné čtvrti mění v přehlídku bordelů a kasín. Zajímavé ovšem je, že lidé v Číně mají vzestupy a pády své země už nějak zažité a rozkvěty a upadání společ- nosti považují za přirozenou součástí dějin. „Chudáci mají vždycky ve vínku bydlet za městem, za každé dynastie, ať vládne jakýkoliv císař, vždycky to tak bylo,“ říká stařičká Luo v kapitole Vystěhovaná.

 

Beznadějné

I-wu vede rozhovory s obdivuhodnou empatií, nadhledem a mnohdy také s humorem, i když příběhy obsažené v knize jsou mnohdy spíše k pláči. Čtenář až žasne, kolik bezpráví může člověk v jednom životě zažít, kolik je toho schopen unést, a naopak jak dokonale vynalézaví dovedou být lidé v terorizování druhých. I když jsou příběhy velice emotivní, I-wu nechce, aby se staly součástí agitace proti režimu. Aktéry rozhovorů svými otázkami nenavádí ke kritizování situace v Číně. Chce pouze přinášet pravdivá svědectví a nechat je, aby vypovídali sami za sebe. Tento přístup vychází mimo jiné z autorova přesvědčení, že spisovatel svou prací nemůže přispět ke zlepšení situace. Obrovský kolos zkorumpované samovlády režimu s přehledem převálcuje každého, kdo by se o nějaké změny pokoušel. I-wu to zažil na vlastní kůži. Dnes žije v berlínském exilu.

 

Liao I-wu, Hovory se spodinou; Dvacet pět příběhů z okraje čínské společnosti. překlad Zuzana Li, Mladá fronta, 2013, 357 stran. 

 


autor / Michaela Horynová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Cesty do dospělosti / Jan Kratochvíl, Zuzana Brodilová > NP č.419 > Rozhovor Kde potkáte nejšťastnější děti? A co dnes člověk může udělat pro to, aby se stal dospělým? Pořídit si občanku, sexuální zážitek nebo volební právo? S americkým psychologem Bretem Stephensonem o společnosti, která ztratila schopnost umožnit dětem stát se dospělými... číst dále Karibská krize / Jan Stern > NP č.419 > Fejeton V životě muže jsou chvíle, které lze označit za kritické. Když se v pěti letech dozví, že jeho dopisy Ježíškovi procházejí cenzurou. Když v sedmi pochopí, že čtrnáctiletý Azor neodjel na psí dovolenou. Když v devíti zjistí, že popelář není nejprestižnější povolání na světě... číst dále Podemletá modla / Filip Malý > NP č.419 > Pošli to dál Přehršel povodňového zpravodajství a jeho možná až příliš dramatická inscenace vyvolávaly dojem, že mediální branže právě našla lék na nadcházející okurkovou sezonu. Povodně ale vyvolaly také kromobyčejně zajímavé otázky, například tu, jestli by nebylo ve veřejném zájmu vyvlastnit soukromé pozemky. číst dále Naděje i strach indického slumu / Tomáš Halda > NP č.419 > Reportáž Indické velkoměsto Mumbaí (Bombaj) je komplikované a v místním slumu Dharaví je to vidět. Na necelých dvou kilometrech čtverečních tady žije neoficiálně až milion lidí. Přišli ze všech koutů Indie a mají rozdílné zvyky, náboženství i jazyk. Jedno je ale začíná spojovat – mají obavy o další existenci jejich domova. číst dále