NP č.405 > Téma číslaZ deníku predátoraTomáš Havlín

Kde je kořist, najde se i predátor. Když se kořistnictví vydává za zpravodajství, je to na pováženou. A pokud se k tomu předstírají dobré úmysly, hranice obscénního je překročena.

 

„Dneska chci nějakou akci, slyšíš? Ne jako to uspávání hadů minule – AKCI!“ Hlas šéfa programu mu zněl v uších ještě na chodbě. Už zase se cítil jako malá čudla, ale tři patra výtahem dolů na parkoviště stačí na to, aby byl znovu ve formě. Nezvládneš to, dostanou tě – prý věčná pravda.

Kameraman sedí připraven ve služební fábii. Snad poprvé včas – tohohle vlasáče nemusím. Tak co, co tam máme dneska? – ptá se. Bezďáky. Ty vole, to je rána – už zas? Citečky. Jedeme.

Ulice ubíhají kolem, cíl výběru se blíží. „... se střetli, policie... případ násilí,“ ozývá se z éteru – Škrch! predátor se natáhne k autorádiu: „Freeeekvenceeee jednáááá-a!!!“ A už víš, jak to natočíme? – ptá se kameraman. Hlavně musíme dostat tu holku.

 

Popis jednoho zápasu

Na rozlehlém prostranství u metra se po poledni nehne list. Stříbrná fábie zaparkuje u chodníku, dvě postavy vystoupí. Pomalu kráčejí přes tramvajovou trať, à la Clint Eastwood, jenže v lososové košili. Tak jsme tady.

Kameraman si začne oklepávat kolena. Ty vole, v tom squatu ale žijou – zadýchává se. Predátor se vrátí vzpomínkou k vnitrodvoru, v němž natáčeli ještě před chvílí. Ukážeme odpadky, tíživá hudba do podkresu, rozdělím to na dobrou část s luxusními byty a špatnou s bezdomovci, umiňuje si. To ještě netuší, jak přispěje k obecnému blahu: podaří se mu zastihnout vlastníka na telefonu a vymámit z něj slib, že to tam zlikviduje.

Stop! Proč mě kameraman vždycky dokáže rozhodit? Predátor na lovu nevzpomíná, nevybavuje si, co měl ráno k snídani. Hledí si jen a jen kořisti, je tady a teď – a my potřebujeme tu holku! Predátor se zachmuří a soustředěně se rozhlíží po okolí. Sleduje, zaznamenává. Hodiny nad křižovatkou ukazují čtvrt na jednu, muž u stánku si kupuje něco do kelímku, ale v podpaží má srolované noviny – sešlý intelektuál, negativní. Kde sakra může být? Opodál sedí dva senioři na lavičce – jestli jsou místní, mohli by ji znát. „Všem nadává, prokleje vás a poplive. Je to katastrofa,“ říká žena do kamery. Super, trefa.

Kořist na sebe nechává dlouho čekat. Kdo ví, kdy chodí k řece pít. Lidi, kteří ve vlnách vystupují z metra nebo tramvaje, se zakrátko rozprchnou a nezůstane po nich nic, jako by roztál sníh. Predátor nesmí polevit v pozornosti ani na okamžik, ale zároveň ví, že čas jsou peníze. – Tak pojď, předtočíme to, houkne konečně na kameramana. On už zase lelkuje!

Duševní nemoc, žloutenková infekce, lidi říkaj, že má HIV... A tohle musím zdůraznit: A navíc je dokonce těhotná! sumíruje si predátor výstup před kamerou, když vlasáč přidušeně sykne: Ty vole, támhle je! Mladá žena přebíhá přes ulici. Tepláky, mikina s levhartím vzorem, v ruce igelitku Lidl. Predátor na chvíli ustrne. Kdyby se ho teď někdo zeptal, jestli ji miluje nebo nenávidí, zřejmě by nedokázal odpovědět. Možná by otázku nepochopil. Toč to, hlesne jen a blízká kořist ho přiměje k bezmála tanečnímu kroku.

Z přírodopisu víme, že šelmy loví různým způsobem a také způsoby zabití se liší. Někdy kořist uštvou, jindy na ní skočí po krátkém sprintu a prokousnou jí lebku. Pravidlem však bývá útok z úkrytu. A také dovednost vytipovat slabý kus.

Jdeme! Predátor přichází ke kořisti zezadu. Ve společnosti je samozřejmě všechno jinak, takže v ruce svírá obyčejný mikrofon. Proč tady křičíte na lidi. První věta rozhoduje. Predátor obléká kostým prokurátora (sám zdá se trochu ztrácí hlavu) a nemocná žena se dává na útěk. Zvlášť u šelem hyenovitých je konstatována překvapivost, s jakou se na první pohled nemotorná stvoření dokážou rozpohybovat. Predátor je ženě za patami, i když ta už kličkuje. Víte, jak tady znepříjemňujete život lidem, vysílá další šíp, zatímco kořist prchá do vestibulu metra. Predátor sbíhá schody a pokouší se shrnout v souvětí všechny body obžaloby – ví, že finále se blíží. Kořist zakolísá a predátor poprvé zaútočí z boku. Tak mi odpovězte, naznačí bránění v pohybu. Na jeho tváři se mihne pobavený výraz. A konec, zoufalá žena mizí v podzemí.

Tak co? – zeptá se kameraman. Máme to. Predátor obrací tvář k slunci. S tímhle můžu žít.

 

Svatě přesvědčený

Titulek na webu tyden.cz z 12. října hlásá: MF Dnes a Lidové noviny propouštějí a spojují některé redakce. Článek doprovází jednoznačné heslo: Razantní úspory. Mediální třída dosud není v panice, avšak zužování prostoru s sebou nese rozšíření bitevního pole. V komiksovém příběhu Berlín. Město kamene, odehrávajícím se v období hospodářské krize, jedna z postav komentuje rozhlasem šířenou zprávu o úspěších vzducholodi Graf Zeppelin, následovanou idylickým Straussovým valčíkem: „Tihle rozhlasáci používaj svůj náklaďák jako rybářskej člun – supi jedni.“

Také náš predátor si dá záležet, aby divák nebyl zmaten. Větu, již si přál zdůraznit: A navíc je dokonce těhotná, předchází v konečném sestřihu hypnotizující záblesk. Atmosféru života chudých na ulici má navodit lehkovážná, frivolní hudba. Varovné tóny z natáčení ve squatu se ale znovu vrátí, když predátor změní taktiku a pokusí se nalákat kořist do kavárny na příslib práce a bydlení. Tolik dobroty, ale nemocná žena za ním nepřijde. Jen tak může doložit úvodní tezi ohlášenou temným gongem: Tito lidé z ulic asi jen tak nezmizí, oni sami totiž nechtějí, tento život je pro ně pohodlný. Predátor vstane od dopitého pressa. Nyní je svatě přesvědčen. A může šířit dál.

 

 

 

Článek nemá věrně reprodukovat, nýbrž volně reagovat na reportáž, kterou uvedla TV Prima v pořadu Krimi Plus dne 1. 7. 2012. Reportáž je možné zhlédnout online například na YouTube pod názvem SQUAT MILADA – KRIMI plus – 1. 7. 2012 – PRIMA family. 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Tykadla pryč od berušek! / Jan Stern > NP č.405 > Fejeton Má zdaleka nejoblíbenější konspirační teorie vypráví o tom, kterak nám zatrolení piklící biologové zatajují, že hmyz vůbec nezapadá do evolučních linií a že jde tudíž o mimozemský výsadek, civilizaci vetřelců, která, vybavena na přežití všech myslitelných katastrof, čeká, až pozemské rybo-savco-lidské linii dojde dech, a pak shrábne celou planetu.   číst dále Nerovný boj Romana Smetany / Jaroslav Fiala > NP č.405 > Pošli to dál Průběh krajských a senátních voleb obohatilo vystoupení olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany. Zatímco politická reprezentace se uzavírá a zhruba pětatřicetiprocentní volební účast napovídá, že lidé volili hlavně proti volbám samotným, Smetana zkusil prolomit hradbu mlčení, která chrání svatouškovské politiky před občany.   číst dále Až se zblázníš, zůstaneš na ulici / Rad Bandit > NP č.405 > Pošli to dál Kdysi se jmenoval „První ústav pro choromyslné“. V pražských Bohnicích stojí už od roku 1903 a já se sem chodívám jen tak projít.   číst dále Ze Sabry a Šatíly cesta nevede / Tomáš Halda > NP č.405 > Dějiny přítomnosti Před třiceti lety došlo v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla k masakru tamních obyvatel, a to za tiché podpory izraelské armády. Po třech dekádách žijí rodiny, které tragédii přežily, stále v pomyslném obležení.   číst dále