NP č.405 > Téma číslaMy, Tarzani z rodu opůAndrea Novotná

Komu náleží bohatství a moc? Tomu, kdo dokáže zkrotit původní dravost. Tarzani našich dob neskáčou z liány na liánu. Divočina je k dispozici na černém i legálním trhu.

 

Ten příběh známe skoro všichni z dětských let, pokud ne z ilustrovaných sešitů, tak z animovaných televizních verzí. O sirotka se postará smečka opů, postupně si mezi nimi získá dominantní pozici. Je schopen zkrotit a podřídit si nejen opice, ale i šelmy. I ty jako beránci následují bílého lidského vůdce a tvoří součást jeho družiny (přinejmenším v jednom ze sešitových dílů). Tarzan pochopitelně není obyčejným smrtelníkem – jak vyjde najevo, jedná se o potomka anglických lordů z bohatého rodu Greystokeů. Kdepak opici, za ženu si vezme krásnou Jane, které pochopitelně hned několikrát zachrání život.

 

Dekorace moci

V jistém smyslu platí: kdo by nechtěl být Tarzanem? Tedy tím, komu osud nadělil a kdo přitom zároveň projevil své schopnosti v nejtvrdších podmínkách. Tím, kdo zkrotil šelmu a udělal z ní svůj nástroj. Tím, kdo dokáže být dravý natolik, aby zkrotil dravost, ale zároveň se umí pohybovat i ve zjemnělém velkém světě. Tím, kdo dokáže být divokým Tarzanem i bohatým lordem Greystokem.

Obraz Tarzana, hrdiny světa koloniálních impérií těsně před první světovou válkou, možná vysvětluje popularitu šelem víc než všechno pohazování s archetypy. Jistě není třeba příliš mnoho intelektuální námahy ke zjištění, že lvi a tygři ztělesňují bohatství a moc. Představa jejich zkrocení zároveň jako by ztělesňovala bohatství a moc získané zaslouženě. Kdo zkrotil divokou, přírodní moc dravých šelem, je jistě mocný právem.

Bohatství a moc ale dávno nevznikají ze souboje s šelmami, mobilizací vlastních svalů v boji na život a na smrt. Jsou obvykle výsledkem vysoce specializovaných činností v rámci průmyslové civilizace, která mimo jiné krájí a trhá na kusy divočinu. Dnes si už lze jen těžko představit, že někde v tropech žijí v pralese kmeny neznámého druhu opů, které tvoří chybějící článek mezi člověkem a opicí. To už lze mnohem spíš očekávat, že se uzavřenou kapitolou v dějinách přírody stanou i šelmy, které by člověka mohly následovat či které by mohl zkrotit. V mezičase končí šelmy, pro něž už není ve volné přírodě dost prostoru k reprodukci, v zoo a soukromých chovech.

 

Tygřík domácí?

Horkým kandidátem na roli statusové šelmy se stal tygr. Jeho „strašná souměrnost“ (slovy básníka Williama Blakea) mizí z volné přírody závratnou rychlostí. V Tarzanových časech se tygří populace odhadovala na 100 000, dnes jsou ve volné přírodě jen asi tři tisíce tygrů. Pětkrát až sedmkrát tolik jich ale podle různých odhadů žije v zajetí. V USA to je podle různých odhadů 5–10 tisíc, jejich počet nikdo neeviduje a již řadu let se zde vedou spory o to, zda by zde chování velkých kočkovitých šelem neměl regulovat federální zákon. Zatím jsou v některých státech zakázány, v jiných je naopak snazší chovat tygra než psa. Další tisíce tygrů žijí v zajetí v Číně, která je největším velkoskladem pro obrovský černý trh s démonickou kočkou. Jeden kus pořídíte za třicet až sto tisíc dolarů – a právě ilegální obchod představuje jeden z hlavních důvodů jejich drastického úbytku ve volné přírodě.

Když vědci z National Cancer Institute v Marylandu zkoumali genetickou diverzitu tygrů chovaných ve čtrnácti zemích světa, byli nadšeni: genetická výbava jednotlivých tygřích poddruhů zatím zůstala zachována. Chmurnější myšlenky mají etologové uvažující o tom, jak z domestikovaných tygrů obnovovat přirozené populace. Zvířata, kterým jejich 4–7 kilogramů masa denně obstará chovatel, ztrácejí lovecké návyky a dovednosti. A i kdyby toho nebylo, pro navrátivší tygry stejně neexistuje dostupný habitus. Ten samý pán tvorstva, který velké šelmy domestikuje, je také zbavuje oněch stovek kilometrů čtverečních divočiny, které potřebují jako svůj lovný prostor.

 

Vítězství je jisté

Nad tygry už bliká červené světélko „druh blízký vyhubení“. Jejich mohutní příbuzní z českého státního znaku nejsou v tak silném ohrožení, i jejich populace nicméně za posledních padesát let klesla ze zhruba 45 000 na 20 000. Až tisícovku trofejí ze zastřelených lvů si přitom každoročně odvezou z Afriky lovci. Kšeft s odstřelem vlastního lva vynáší zejména Jihoafrické republice, kam míří většina nimrodů. „Lovného“ lva jim vypěstují v zajetí, s velkou hřívou a dostatečně nezvyklého na divokou přírodu, takže celých 99,2 % lovců svůj cíl nemine. Samice se někdy utratí hned po narození – bez hřívy by z nich nebyla cenná trofej. Lov krále zvířat lze pořídit zhruba od 20 000 dolarů výše.

* * *

Jsme podivní Tarzani pozdně průmyslové doby. Pokud máme dost peněz (tedy pokud jsme zkrotili a přiměli k poslušnosti dost lidí), planetární stroj na zážitky nám klidně připraví tarzanský pocit a zkrotí pro nás šelmu. Je libo tygra do obýváku nebo předpřipraveného lva na odstřel?

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Ze Sabry a Šatíly cesta nevede / Tomáš Halda > NP č.405 > Dějiny přítomnosti Před třiceti lety došlo v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla k masakru tamních obyvatel, a to za tiché podpory izraelské armády. Po třech dekádách žijí rodiny, které tragédii přežily, stále v pomyslném obležení.   číst dále Tykadla pryč od berušek! / Jan Stern > NP č.405 > Fejeton Má zdaleka nejoblíbenější konspirační teorie vypráví o tom, kterak nám zatrolení piklící biologové zatajují, že hmyz vůbec nezapadá do evolučních linií a že jde tudíž o mimozemský výsadek, civilizaci vetřelců, která, vybavena na přežití všech myslitelných katastrof, čeká, až pozemské rybo-savco-lidské linii dojde dech, a pak shrábne celou planetu.   číst dále Nerovný boj Romana Smetany / Jaroslav Fiala > NP č.405 > Pošli to dál Průběh krajských a senátních voleb obohatilo vystoupení olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany. Zatímco politická reprezentace se uzavírá a zhruba pětatřicetiprocentní volební účast napovídá, že lidé volili hlavně proti volbám samotným, Smetana zkusil prolomit hradbu mlčení, která chrání svatouškovské politiky před občany.   číst dále Potkali se u Anděla / Tomáš Malík > NP č.405 > Pošli to dál Ležící lidé spoutaní na zemi, šest zasahujících policistů, trocha džiu-džitsu, křik a spousta emocí na jedné z rušných tepen metropole.   číst dále

Nejčtenější články autora

Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále