NP č.390 > Pošli to dálDva miliony za rok životaAlexandr Budka

Na kolik si ceníme rok svého života, je otázka velmi ožehavá.

 

Naštěstí nejsme v situaci, kdy bychom si museli kupovat další právo pobytu zde na světě, jak to líčí sci-fi literatura a film. V poněkud jiné situaci jsou vážně nemocní, jejichž léčba stojí nemalé prostředky. Zvážit, kdy má ještě další léčba smysl, přináší reálné prodloužení života a jeho náležitou kvalitu, je nelehká eticko-medicínská otázka, ovšem také finanční. Čím dál tím více finanční. Posledním arbitrem by však jednoznačně měl být názor samotného pacienta, jeho záměr s vlastním životem, jinak skončíme u pošlapání základní lidské důstojnosti a vyčíslování nevyčíslitelného.

Přesně k tomu bohužel směřuje návrh zdravotnické reformy, podle které by měla být hrazena jen péče v ceně trojnásobku HDP na hlavu, tj. cca dva miliony, prodlužující život nejméně o rok. Otvírá se tím Pandořina skříňka sporných kritérií a těžko dokazatelných odhadů. Ne že by nebylo třeba zamyslet se nad smysluplností urputné léčby pacientů v terminálním stádiu – možnost jejího odmítnutí reforma obsahuje také a každý rozumný lékař potvrdí, že už tu měla být dávno. Ale dělat z výše domácího produktu hodnotu rozhodující o životě a smrti je trochu příliš.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Jdeme si pod nos? / Margita Mucki > NP č.390 > Referát „Ha, ty máš novou aviváž!“ vykřikla jsem, zmámena čichovými vjemy, jen co kamarádka vstoupila do kavárny. Její povytažené obočí vysvětlilo se vzápětí. Pro mě ostrý, chemický, prádelnu asociující odér, jemuž i káva podlehla, byl její nový parfém. Vytoužený, vysněný, dlouho sháněný a k tomu všemu adekvátně drahý.   číst dále Holka s ďáblem v těle / Tomáš Havlín > NP č.390 > Uličníci Olga Tichavová prodává Nový Prostor v Praze u Jindřišské věže. Poté, co jsme dopili turka v přilehlé hospodě, přemítala nahlas: „Co si o mně zákazníci pomyslej? Ale však tam není nic špatného. Že jsem byla grázl? Každej jsme byli nějakej. A já jsem byla moc bujná, no.“   číst dále Čí je to prezident? / Martina Křížková > NP č.390 > Pošli to dál I když autorka těchto řádků razí myšlenku, že názorům českého prezidenta Václava Klause by měl být v médiích dáván jen minimální prostor, protože v opačném případě zbytečně získávají váhu (podobně jako dlouho platil úzus například ohledně představitelů extrémní pravice), jeho letošní novoroční projev přeci jen inspiruje k opožděné úvaze.   číst dále Nejsem Ali Baba / Markéta Vinkelhoferová > NP č.390 > Téma čísla Kdo by neznal scénu z filmu Život Briana Monty Pythonů, v níž trhovec nutí nešťastníka na útěku před spravedlností smlouvat, protože se to tak patří? Naše cesty po arabském světě jako by tomu nasvědčovaly: dohadování o ceně se prý nevyhneme.   číst dále