NP č.596 > Téma číslaSbohem, pane peRFektní!Petr Harazin

Do dnešních dní si pamatuji slova spolukomentátora Zdeňka Žofky, jenž, když jsem v roce 2002 jako malý kluk se zaujetím fandil Jiřímu Novákovi na tenisovém turnaji série Masters v Šanghaji, prohlásil na začátku utkání tuto větu: „Teď pozorně sledujte, díváte se na budoucí světovou jedničku!”

Věta patřila soupeři stojícímu na opačné straně kurtu. Proti Novákovi stála jedenadvacetiletá vycházející hvězda světového tenisu – Roger Federer. Hned v prvním setu dostal Novák takzvaného kanára, prohrál ho tedy s výsledkem 0:6. Švýcarský mladíček mi tehdy učaroval natolik, že jsem mu ihned začal fandit. Po dalších dvacet sezón jsem bedlivě sledoval kariéru tohoto člověka, který byl díky svému neuvěřitelnému talentu mnohými považován spíše za stroj. Ale já přikládám obrovskou váhu právě slovu člověk, protože Federer světu ukázal, jak má vypadat idol vrcholového sportovce. Přes všechny ty vydělané miliony dolarů, triumfy a slávu dokázal po celou dobu své dlouhé kariéry vystupovat slušně, lidsky a svým chováním vzbuzoval u široké veřejnosti obrovský respekt. Pan Žofka měl pravdu, když se o Rogerovi zmiňoval jako o budoucí světové jedničce.

„Je milé být důležitý, ale důležitější je být milý!"

 A kdyby jen to. Po čas své kariéry stanovil Federer několik desítek světových rekordů, včetně toho, že v pozici nejlepšího hráče světa strávil nejdelší dobu bez přerušení. Od roku 2004 do roku 2008 vydržel na absolutním vrcholu neuvěřitelných 237 týdnů a porazit ho býval takřka nadlidský úkon. V sezóně 2005 se utkal se soupeři v 85 zápasech a jako poražený odcházel pouze ze čtyř z nich. Jako první dosáhl dvaceti vítězství v grandslamových turnajích a ve čtyřhře získal i zlatou olympijskou medaili. Výčet jeho úspěchů je na první pohled bezedný, kariéra profesionálního tenisty nezvykle dlouhá a bez jakýchkoliv známek hvězdných manýrů či skandálů. Jeho lidskost je podtržená naopak v pomoci těm, kteří ji potřebují. Skrze svou charitativní organizaci věnuje dětem v jeho rodném Švýcarsku a v Jižní Africe jednu z nejcennějších komodit – vzdělání. Vzdělávacím programem prošlo už více než 2 miliony dětí. Pro nezbytné finance pořádá exhibiční turnaje nebo aukce svých vlastních propriet, což jeho nadaci vyneslo už přes 5 milionů dolarů. Hlavním mottem nadace je Federerův vlastní citát „Je milé být důležitý, ale důležitější je být milý!”.

 

Nejen proto si tenhle rodák z Basileje získal srdce milionů fanoušků po celém světě. Když proti Rogerovi stál rodák ze země, ve které se tenisový turnaj pořádal, byla atmosféra většinou naprosto elektrizující, protože fanoušci z celých sil fandili oběma hráčům. I v počtu takovýchto zápasů je absolutním rekordmanem. Jeho lidumilství podtrhuje i fakt, že ho nedostihla žádná milostná eskapáda. Na své první olympiádě v Sydney se zamiloval do slovenské tenistky Mirky Vavrinecové, která je jeho manželkou dodnes. Narodily se jim dva páry dvojčat. I tenhle fakt dokazuje, že pan peRFektní je možná opravdu něco víc než jen „obyčejný“ člověk. Na druhou stranu je možné, že za jeho superschopnosti může právě manželka, jelikož první z celkových 103 titulů získal až po společném seznámení. Před pár týdny ukončil kariéru a poslední zápas si zahrál po boku jednoho z jeho největších rivalů – Rafaela Nadala.


autor / Petr Harazin VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA