NP č.508 > Téma číslaChcete hezké Vánoce v roce 2100? Chcete vůbec hezké Vánoce?Karel Hynek

Jak budou vypadat Vánoce v roce 2100 je téma článku, který mám napsat. Sedl jsem si tedy za můj oblíbený stůl, vzal do ruky pero, otevřel jsem sešit na novém čistém listu a pak jsem sám sobě položil zásadní otázku: „Karle, ty borče, proč to nepsat rovnou do počítače?“ Řekl jsem si, že je to dobrý nápad, pero opět vrátil do šuplíku, sešit vrátil na stránku, kde mi žena napsala nákup, který naznačoval, že Vánoce se opravdu už blíží a sedl jsem si před počítač.

Zapnul ho a čekal... mám už starší počítač, pamatuje Vánoce roku 2000, a proč ho mám? Není v systému, protože nemá internet, má Windows, které nové počítače už považují za vir. Prostě když na něm píšu, nikdo mě neruší a já na oplátku nesmím rušit počítač, než se nastartuje. Tak si jdu zakouřit a pokládám si novou zásadní otázku: „Jaké budou Vánoce v roce 2100?" A rovnou si na ni i odpovídám. „Nevím, a hlavně... mě to nezajímá. Já tu nebudu, ty tu nebudeš, a pokud se nestane něco zázračného, což vlastně každý z nás minimálně od Vánoc čeká, tak tu nebude ani ten, kdo to dneska nečte."


Koukám na lístek od ženy s nákupem a říkám si, že bych lidem v roce 2100 hrozně moc přál, aby Vánoce nebyly o stresu. Přemýšlel jsem, kdy naposledy jsem neprožíval Vánoce ve stresu a uvědomil jsem si, že naposledy to bylo, když jsem byl dítě. Tak mě tak napadá, pokud chceme mít Vánoce, ať už dnes, nebo v roce 2100 bez stresu, měli bychom se všichni stát znova dětmi.

Dnes jsem dospělý, a když se probudím a vidím první sníh,
jsem okamžitě nasranej  a stresovanej, co všechno zima přináší.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


Karel Hynek autor / Karel Hynek Stand-up komik z pořadu Na Stojáka, spolumajitel značky Na Stojáka, milovník značky Na Stojáka, potkat ho můžeme na živém vystoupení Na Stojáka. VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.