NP č.507 > TravelKolem světa za 30 tisícMarkéta Štěpánková

Abyste se mohli vydat na cestu kolem světa, nemusíte mít na účtu statisíce. Sestavili jsme pro vás tipy, kterých když se budete držet, vejdete se s klidem do rozpočtu 20–30 tisíc. A to už se ušetřit dá, ne?

Netrvejte na detailech
Jak už jsme zmiňovali v našem seriálu o levném cestování několikrát, je důležité být flexibilní. A taky nevybíravý. Chápeme, že pracující na plný úvazek musí často dovolenou nahlásit předem, ale i tak není nic ztracené. Časová (ne)flexibilita se dá docela dobře dohnat tím, že si zkrátka dáte zadání objet pár kontinentů a nebýt striktní v tom, která místa musíte navštívit a ve kterém směru. Pokud budete trvat na tom, že musíte nejprve do Severní Ameriky, pak do Asie a teprve potom do Evropy, možná vám unikne mnohem levnější varianta v opačném směru. Po Evropě se běžně s nízkonákladovými dopravci dostanete i v řádu stokorun a z evropských letišť můžete už docestovat do USA za cenu okolo 5 tisíc.

 

Využijte lokální nízkonákladovky
Využijte toho, že pokaždé kupujete jednosměrnou letenku. Neplatí totiž vždycky, že zpáteční lety jsou nejlevnější, především u zaoceánských letů. Nehledě na to, že zaoceánských nízkonákladových letů z Evropy najdete mnohem méně než v rámci Evropy. A hodně aerolinek operuje s tím, že lidé většinou potřebují zpáteční letenky. Nabídnou tedy cestu tam za pár korun, zatímco zpáteční let je mnohonásobně dražší. Skvělé je, že ten se vás netýká. Využívejte také nízkonákladovky pro přesuny na další zaoceánský let. Například přiletíte-li do Bangkoku a další let máte z Kuala Lumpuru, leťte s místní asijskou nízkonákladovou aerolinkou do Kuala Lumpur.

 

Nechtějte stihnout všechno
A to platí zejména pro ty, kteří si na cestu kolem světa nemůžou vzít více než 4–6 týdnů. Za tu dobu se dají projet dva až tři kontinenty a přílišná snaha „odškrtnout si" co nejvíce zemí pak jednak vyjde kvůli letenkám a omezeným termínům na více peněz, a také můžete mít po čase pocit, že celou cestu trávíte jen v letadle. Nehledě na časové posuny, které jsou v tak krátkém časové období dost unavující. Ujasněte si, co je pro vás prioritní, a nežeňte se všude za každou cenu. Zůstaňte třeba déle v levnější zemi jihovýchodní Asie a kratší dobu věnujte potulování po New Yorku.

 

Cestujte nalehko
Věřte nebo ne, svět se dá procestovat s příručním zavazadlem. S trochou vynalézavosti zvládnete omezený prostor malého zavazadla využít na maximum. Na YouTube najdete spoustu českých i cizojazyčných návodných videí. Také díky tomu ušetříte spoustu peněz na dodatečných příplatcích za velký kufr. Nehledě na to, že i čas, který byste trávili občas nekonečným čekáním na zavazadlo na pásu, můžete věnovat něčemu užitečnějšímu.

 

Mějte přehled, kde se špatně přelétává
Ne všechny úseky jsou dopravně dobře pokryté. Respektive jen těžko se tady hledá levná varianta přeletu. Například docela špatně se levně létá mezi Jižní Amerikou a Asií. Na to je třeba myslet v případě, že ze Severní Ameriky využijete některého z mnoha výhodných letů do Jižní, abyste pak nezůstali „v mrtvém bodě". Často je pak nejlepší vrátit se zpět na sever (cestovatelé často „přizastaví" na lákavé Havaji) a teprve odtud pokračovat dál. Komplikované, špatně pokryté a drahé jsou také lety do/z Afriky a také v rámci kontinentu.

 

A když nemůžete letět, tak...
Ne, věta nekončí „tak zůstaňte doma". Jen stačí vrátit se ke klasičtějším dopravním prostředkům, protože jsou destinace, kde vychází levněji přesouvat se autobusem, vlakem nebo lodí. Navíc je to i fajn zpestření od letištních hal a čekání na odbavení. K vyhledávání spojení cestovatelé často používají oblíbený vyhledávač Rome2Rio.com, dobře slouží i vyhledávání spojení na Googlu.

 

Buďte trpěliví
Je velmi málo pravděpodobné, že se vám podaří naplánovat tu nejlepší a nejlevnější cestu na první pokus. Vyhledávání letenek na několika vyhledávačích a zkoušení různých variant vyžaduje čas a trpělivost. Pokud se vám nedaří v jednom dni najít levnou letenku do destinace, která by vás zajímala, zkoušejte to zkrátka další dny znovu. Ceny letenek se mění každý den, nové nabídky se také objevují každý den a ani chybové tarify už nejsou takovou výjimkou.


autor / Markéta Štěpánková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA