NP č.504 > Novinky / TechnoskopPojďme se upracovat k smrtiDarek Šmíd

Největším trendem podnikatelské Mekky Silicon Valley je práce do úmoru.

A to by si člověk řekl, že mýtus ekonomiky založené na psychotickém workoholismu poháněném haldami kokainu na způsob Vlka z Wall Street byl už překonán. Pravdou je, že namísto Wall Street (sídlící v New Yorku), kde se žongluje s finančními toky, je teď cool a trendy Silicon Valley (v oblasti Sanfranciského zálivu), kde se žongluje s inovacemi v technologiích a podnikání; na druhou stranu se ukazuje, že náboženství absolutní oddanosti práci a kariéře, které jde i přes mrtvolu vlastního duševního zdraví, se jen volně přelilo z Wall Street právě do Silicon Valley.


Deník The New York Times přinesl zajímavý vhled do současného kultu v technooptimistickém podnikání, který se nese pod pojmem „hustle". Tohle slůvko svého času znamenalo šmelinu všeho druhu a člověk je slýchal v rapových písničkách o drogových dealerech, překupnících zbraní a profících ve směně kradených autorádií; nyní je to samé slovo v oblasti sanfranciské podnikatelské scény synonymem pro nadmíru oceňovanou dřinu do úmoru a obětování všeho pro vygenerování co největšího balíku peněz. Magazín Wired publikoval už před rokem o podnikatelské scéně kolem Silicon Valley článek s titulem „Hack, Hustle, Nap, Repeat" (Hackuj, „hustluj", zdřímni si opakuj), mantru „Pray, Hustle, Repeat" (modli se, „hustluj", opakuj) si můžete v San Francisku koupit natištěnou na tričku nebo na šálku na pořádně silné organické trojité espresso.

Ráno v Silicon Valley? Namísto šálku kávy si dáte malou dávku LSD.

Podivuhodně dobře do tohoto novodobého náboženství neustávající práce a nonstop kypícího profitu zapadají zprávy o trendu tzv. microdosing, což je oblíbená praxe nakopnout se ráno nikoli kafíčkem a nikoli cigárkem, ale sofistikovaně odměřenou a pohodlně aplikovanou mikrodávkou LSD. Existuje solidní množství výpovědí pracantů ze Silicon Valley, kteří si mikrodávku LSD chválí jako ideální vstup do nového dne plného kreativity, podnikání a „hustlování". Koneckonců, jak jinak chcete také přežít v prostředí, jehož guruové (jako je megaúspěšný investor Gary Vee) radí makat osmnáct hodin denně, bez víkendů, bez dovolených a bez televize...


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA