NP č.457 > Pošli to dálSpořádané čtverceRad Bandit

Mám rád domy. Řady domů, kolem nich ploty, popelnice, auta, lampy a šňůrky silnic, teda spíš kostičky. Zkrátka ulice. Ulice zabočí, většinou za roh, a už je z toho výlet kolem bloku, neboli krátká kostička. Tak ji zná můj pes. Takových čtverců je nekonečně, dají se z nich dělat obdélníky, klikaté cik-caky, krátké i hodinové, úplný labyrint, když chcete – Žižkov.

Čert vem Žižkov. Podstatné je, že čím déle tu žijeme, tím lépe se umíme chovat. Čím více chodíme ulicemi, tím víc informací a návodů ke správnému životu získáváme. Za poslední rok už jich je pěkná řada. Víme tudíž, že támhle je hřiště, a proto hlavně „Nekopat do balónu“. Nevadí, nekopeme, jdeme dál. V Jeseniově zjišťujeme, že na „Soukromé zvonky, nezvonit“. Nezvoním, civilizovaně pokračujeme, přemýšlím jen, jak se asi tváří při pohledu na tu ceduli pošťák. A nedej bože Ježíšek, jak dlouho ten tam nebyl? V ulici Nad Parukářkou už víme, že jde o „Soukromý pozemek, nelamte plaňky“. Plaňky nelámu, zato si lámu hlavu nad tím, co je plaňka. Naproti na vratech je zase velký nápis „Zvoňte“. Počkat, tady něco nehraje. Kolik lidí už prošlo kolem a nikdo nezazvonil? Nevychovanci. Zásadně se chovám slušně, vykonám pokyn, zvoním a odcházíme za roh.

Už máme krátkou kostičku skoro za sebou, pytlík s hovnem položím na hromadu odpadu vedle popelnice, respektujeme totiž nápis „Soukromá popelnice, neházet odpad“. Za vozovnou ani nedutáme, tam totiž zase mají výstražné „Nerušte noční klid, nekřičte“. Z tohohle nápisu mám ale doopravdy noční můru. Už vím, že zase budu svědkem zločinu. Jsou dvě v noci a jako obvykle potkám usměvavou holku se psem, co má zlomený ocas. „Dobrý den,“ vystřelí směrem ke mně. Napadne mě: „Jaký den, co to mele?“ Ale ani nepípnu. „Barunooooo, poceeeem!“ zahuláká. Subverzivní anarchistka. Z noci si udělá dobrý den, jen aby mohla křičet pod cedulí. Nakopnu balón a jde se domů. Čtvereček je u konce.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Zlaté časy js ou pryč / Tereza Virtová > NP č.457 > Téma čísla Moni žije na věhlasném berlínském squatu Köpi. Bavily jsme se o pankáčích z východu, podpoře imigrantů i jak to vypadá, když se squat utrhne ze řetězu. číst dále Nemáš? Zaplatíš! / Filip Malý > NP č.457 > Pošli to dál Nekonečný seriál na motivy hledání smysluplné koncepce sociálního bydlení, která by tentokrát sloužila i někomu jinému než jen podnikavcům těžícím zdejší zlatou žílu v podobě velkokapacitních ubytoven pro chudé, má za sebou další neslavnou epizodu. Ne že bychom snad byli blíž katarzi, jen je pro její aktéry, kteří tahají za kratší stranu provazu, na obzoru nová dramatická zápletka, která dodá trochu svěží nejistoty tam, kde se staré hrozby zřejmě už přežily. číst dále Obsazená nejistota / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.457 > Téma čísla Přestože právníci to zřejmě neocení, zažívá squating v důsledku krize celosvětovou renesanci. Zdá se, že ledy se prolamují také v Česku. Může to vydržet? číst dále Vyměním město za město / Zuzana Fuksová > NP č.457 > Ženská stránka Jak postupuje budoucí expat, třeba já? Bodnete do mapy. Bangkok je daleko – Asiaté jsou sice sympatičtí, ale nelze s nimi sdílet evropské stereotypy. Jinde je vesměs válka, nemoci nebo draho. A vy toho neumíte tolik, aby vás vzali na misi Člověka v tísni, takže se odstěhujete na Žižkov. číst dále