NP č.424 > Pošli to dálHorko na OstravskuFilip Malý

Zdeněk Bakala, filantrop, uhlobaron, úspěšný miliardář a majitel významných českých médií i cyklistické stáje vždy přitahoval pozornost spíše v pozitivním slova smyslu. Aktuální kauza OKD mu ale na oblibě nepřidává – naopak, ukazuje, jakým způsobem se umí velkoobchodníci podobného ražení chovat.

 

Jméno Zdeňka Bakaly se v poslední době často skloňuje. Filantrop, uhlobaron, úspěšný miliardář a majitel významných českých médií i cyklistické stáje vždy přitahoval pozornost spíše v pozitivním slova smyslu, tentokrát mu ale něco podobného nehrozí. Kauza OKD mu totiž rozhodně na oblibě nepřidává – naopak, ukazuje, jakým způsobem se umí velkoobchodníci podobného ražení chovat.

Jak nedávno vysvětlil generální ředitel OKD Jan Fabián, soukromá společnost nemůže financovat něco, co je ztrátové. Ukončení těžby uhlí do konce roku 2014 je jediná možná varianta, co naplat, vždyť doly se vzhledem ke klesajícím cenám uhlí zavírají po celém světě. O práci sice přijde pár tisíc lidí a již tak dost zchudlý region klesne ještě níž, jenže když se kácí les, létají třísky. Na oltář konkurenceschopnosti, flexibility a zisku velké firmy je třeba takovouto oběť položit.

Jedním z možných řešení by samozřejmě bylo, kdyby samotná společnost OKD vložila do „ztrátového projektu“ vlastní peníze a pomohla svým zaměstnancům, jelikož regionu vděčí za nemalé zisky. Jenže to je nepravděpodobné. Do hry se zřejmě bude muset vložit stát a zasanovat tak z veřejných peněz „neúspěšného podnikatele“ Bakalu, jemuž nic moc nehrozí. V opačném případě čeká kraj ještě větší devastace, rozšíření chudinských ghett a bujení ekonomické války o zbytky. Tak nějak vypadá sadistická společnost, ve které má vše vyřešit volná ruka trhu. Že takováto společnost nikdy nemohla existovat, jinak by zdevastovala člověka i přírodu, dnes zajímá málokoho. I na zchudlém kraji se dá přece vydělat.

Když se v devadesátých letech propouštělo, namítalo se, že horník se nemůže přeškolit na prodavače limonád. Dnešní havíři to však vzali z toho lepšího konce. Přeškolili se na lidi, kteří umějí protestovat a jako tvrdí hráči (zatím) ukazují, že Zdeněk Bakala se má na co těšit. Zdá se, že na Ostravsku bude ještě horko.


 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA