NP č.407 > Pošli to dálZneužívané penízeAndrea Novotná

Že jsou dotace z Evropské unie v korupčních podmínkách České republiky pro řadu pochybných firem příležitostí tunelovat, odklánět a posílat kapříky, se ví už dlouho. Listopadová zpráva Evropského účetního dvora ale dává porůznu se objevujícím zprávám o zneužívání dotací ještě jiné vyznění.

 

Česká republika je totiž podle evropských auditorů zdaleka nejhorší v kontrole dotací, která je věcí ministerstva financí. Toto ministerstvo přitom přehlíží i chyby, na něž bylo v minulosti upozorněno, a tak se jen těžko věří pouhému šlendriánu. Spíše to působí jako spolupachatelství.

Na ministerstvu financí sedí přísný muž Kalousek. Je z garnitury, kterou k moci vyneslo bití na poplach ve věci státního dluhu. Jako hrozbu se podařilo prodat národu „zneužívání“ sociálních dávek. Mohou za to hlavně Romové a „socky“, dodávalo se. Na ministerstvo práce a sociálních věcí poslal Kalousek své lidi, aby tomuto zneužívání zabránili. Pro jednoho z nich (prvního náměstka Šišku) si nedávno přišla policie a odvedla ho v klepetech. Je obviněný, že peníze na dávky zneužíval sám. Ministr práce a sociálních věcí Drábek se pak pro ostudu raději odporoučel.

Sociální dávky tvoří zlomek prostředků v rozpočtu, systémové rozkrádání je nebezpečnější. Kritika „zneužívání“ se navíc často mýlí v terči: Jak upozorňuje analytik Daniel Hůle z Člověka v tísni, častějším případem zneužívání než lidé na okraji společnosti jsou mladí ze střední třídy, kteří si z podpory v nezaměstnanosti zaplatí „prázdniny“ mezi dvěma džoby. A jak dodává sociolog Ondřej Lánský, o celou pětinu sociálních dávek, na něž existuje nárok, se nikdo nepřihlásí. Ze studu, který je s jejich pobíráním u velké části populace spojen.

Rozebírání státu zevnitř není tolik vidět. O prorostlosti korupčního systému i do těch úřadů, které by měly bdít nad kontrolou, se dozvídáme oklikou a až z Bruselu. Máme přitom tu čest s lidmi, kteří rozhodně nejsou sociálně slabí – a u nichž se zároveň opravdu nemusíme bát, že by jim stud zabránil přihlásit se o nějaké peníze.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Zpátky na místo činu / Kristýna Brokešová, Ondřej Slačálek > NP č.407 > Reportáž Ostravské Přednádraží obletělo v srpnu stránky novin. Někteří Romové vzdorují vystěhování do ubytoven doposud. Místo, které brání a do něhož jsme se opakovaně vraceli, se ale mezitím proměnilo.   číst dále Nadějovrahům / Rad Bandit > NP č.407 > Téma čísla Naděje to má za pár. Krvácí mi pod okny smíchovského bytu, až se obloha zbarvila do ruda. Koukám dolů, jak jí zasazujeme poslední rány. Vítejte v zemi, které pracovně říkám Brblákov.   číst dále Vzkaz z Budapešti / Zuzana Brodilová > NP č.407 > Pošli to dál „Ani efektivní, ani preventivní. Jen usnadňující diskriminaci a ponižování.“ Tak se k maďarskému zákonu kriminalizujícímu bezdomovectví, který prosadila konzervativní strana Fidesz loni v prosinci, vyjádřil Maté Szabo, tamní Komisař pro lidská práva.   číst dále Divadlo jako každodenní chléb / P. Kalandrová, D. Kumermann > NP č.407 > Téma čísla Komunitní divadlo Bread and Puppet oslaví příští rok padesát let své existence. Na farmě v Gloveru v americkém státě Vermont sídlí jeho zakladatel Peter Schumann, který bojuje proti bezpráví ve všech podobách, chodí na pětimetrových chůdách a stále přitahuje mladé umělce z celého světa. Za divadelníky jsme se jeli podívat a zjistit, v čem spočívá kouzlo jejich domácího chleba, proč mají myši zálusk na jejich loutky a jak nesamozřejmá může být středoevropská perspektiva.   číst dále

Nejčtenější články autora

Střípky z dějin české emigrace / Andrea Novotná > NP č.460 > Téma čísla Z Česka v minulosti neodcházeli jen inženýři, jak nám dnes sugeruje jedna politička, když zdůvodňuje, proč není na místě cítit solidaritu s dnešními uprchlíky. Jsme národem emigrantů? A co se můžeme dozvědět z těch kapitol českých dějin, které se neodehrávaly v českých zemích? číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Neohlášená ztráta lidskosti / Andrea Novotná > NP č.457 > Pošli to dál Jeden nově vzniklý pravicový server, který se tím patrně chtěl zviditelnit, a proto jej nebudu jmenovat, vydal na konci dubna rozhovor s českým „zvláštním velvyslancem pro energetickou bezpečnost“, Václavem Bartuškou. Muž s minulostí revolučního vůdce a následnou zářivou kariérou se zde představil jako člověk, který ví, jak to na světě chodí a kde je třeba ukázat tvrdou ruku. číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále