NP č.381 > Pošli to dálKdo může hořetMartina Křížková

Během jednoho měsíce se tak stalo již podruhé. Někdo hodil zápalnou láhev do okna, za kterým žije romská rodina.

 

Nejprve v Býchorech na Klatovsku, potom v Krtech na Rakovnicku. Protože nad těmito událostmi nezaznívá žádné hromadné veřejné rozhořčení, nedá se vyloučit, že podobných útoků bude přibývat. A po událostech ve Vítkově je jasné, že přinejmenším ještě nějaký čas bude téma hojně zajímat i média. Bylo by proto dobré ujasnit si co nejdříve mírný zmatek, který při referování o těchto činech nastal.

Většina novinářů ve svých textech neopomene zaznamenat, či dokonce dá značný prostor úvahám místních, kteří oběti těchto útoků hodnotí: „Rodina je slušná, děti chodí do školy, zdraví, nehlučí, nevyvolávají spory.“ Čtenář (posluchač, divák) tak tuší, že toto opravdu ne, takovýto lidé si skutečně „Molotovův koktejl“ ve své ložnici nezaslouží.

Tím pádem ale zůstává lehce matoucí otázka, kdo si ho tedy zaslouží? Zde by se jistá kodifikace, která by předešla budoucím nejistotám, mohla hodit. Proto navrhuji následující. Nezdravíte sousedy? Máte mít rozbité okno po vhození lahve, jež nevzplane. Děláte hluk? Nechť vám shoří nábytek. Hádáte se se sousedy…?

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA