NP č.371 > Pošli to dálAť žijí duchovéTomáš Havlín

Před x lety proběhl na nádvoří Národní knihovny v areálu pražského Klementina neohlášený piknik až raut. O pár let později se jacísi extrovertní studenti sborově zvedli od svých knih a do ticha sálu vpustili svá slova. Pokud jsem slyšel, stejně jako v prvním případě vyšel neočekávané akci v ústrety spíše úsměv, maximálně nechápavý pohled ostatních studentů a knihovního personálu.

 

Asi stovka lidí, která přišla začátkem března zapět českou hymnu do jiného svatostánku v pražském centru – nákupního centra Palladium – se již nesetkala s takovým pochopením. Když tápala po ochozech s tázavým Kde domov můj? na rtech, a křísila tak ducha starého dobrého Josefa Kajetána v místech, v nichž skutečně žil a psal slova dnešní státní hymny, neobešlo se to bez účasti čilého personálu dozírající bezpečnostní agentury. A nakonec ani bez přivolání policie.

Cílem pěvců pod taktovkou členů umělecké skupiny Guma Guar bylo připomenout Palladium – rozlohou přesahující Staroměstské náměstí – jako jedno z největších selhání polistopadové památkové péče a urbanistiky. A nadnést otázku, zda je v dnešní Praze pod vítězným maršem investorů stále ještě slyšet tenký hlásek veřejného zájmu.

Ostatně, veřejné muzicírování doplnilo výstavu Čí je to město?, jež probíhá v Karlin Studios. Patříte-li (Bože, odpusť mi ty hříchy) k netrpělivým, jenž si nový NP koupili hned 15. března, vězte, že zítra máte poslední příležitost ji navštívit.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Neposlušná poslušnost / Jan Šerek > NP č.371 > Téma čísla O významných psychologických objevech se obvykle hovoří ve formě příběhů. Zápletka bývá podobná - nadaný výzkumník se zajímavým nápadem provedl experiment a svými výsledky šokoval svět. Méně jednoduché už to bývá se závěry, které se z takových experimentů dají vyvodit. Nejinak tomu je u zkoumání lidské konformity a poslušnosti.   číst dále Věrný až za hrob? / Alexandr Budka > NP č.371 > Téma čísla Loajalita je horký tip do ankety o slovo roku, veřejný prostor zapleveluje vskutku intenzivně. Čemu to archaicky působící slovo vděčí za svou popularitu? Nic není náhoda, a tak se i za touto pochybnou módou skrývají znepokojivější příčiny než jen mediální sklon k floskulím.   číst dále Bezvětří v českých lesích / Martina Křížková, Alexandr Budka > NP č.371 > Reportáž „Podnikání“ za hranicí zákona se v Česku zřejmě vyplácí. Případ cizinců zneužívaných při práci v lesích, na který upozornil NP letos v lednu, se policii stále nedaří úspěšně prošetřit. Stejně jako předchozí aktivity hlavních aktérů.   číst dále Komunismus pro 21. století / Petr Pospíšil > NP č.371 > Pošli to dál Lech Walesa, bývalý polský prezident a ještě předtím předák patrně největšího hnutí proti komunistickému režimu ve střední a východní Evropě, odborů Solidarita, překvapil. V reakci na události v severní Africe totiž prohlásil, že nastal „čas na komunismus pro 21. století“.   číst dále