NP č.365 > Pošli to dálVatikánská ruletaAlexandr Budka

Nejnovější papežovy výroky v knižním rozhovoru široce přetřásají světová média, uspokojení ze zmírnění postoje ke kondomům vyslovila i OSN. Jistě je to svého druhu průlom, Vatikán už alespoň netvrdí, že virus HIV kondomy projde a ty jsou tak hlavním viníkem epidemie.

 

Konzervativní církevní kruhy nicméně už přispěchaly s vysvětlením, že média opět nic nepochopila a vše zůstává při starém. Jde vlastně jen o aplikaci principu menšího zla, poprvé ale takto zazněla z úst papeže. Pro katolické manželské páry se ovšem nic nemění, antikoncepce je nadále zapovězena a pravověrní jsou odkázáni na zkoumání vazkosti poševního hlenu, tj. metodu plodných a neplodných dnů, důvěrně zvanou vatikánská ruleta. Ti žijící v bohatém západním světě jsou beztak stále méně plodní, takže je to už tolik netrápí.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Bydlet, nebo přežívat? / Lenka Kužvartová > NP č.365 > Téma čísla Žít s více lidmi ve společném prostoru a využívat jej pro vše od vaření po hygienu a péči o děti, staré a nemocné, bylo pro velkou část historie a většinu vrstev společnosti naprosto běžné. Rozpad do individuálních, plně vybavených domácností se udál poměrně nedávno, asi před dvěma sty lety.   číst dále Prezident, viagra a evoluce / Jan Stern > NP č.365 > Fejeton O jednom americkém prezidentovi se vypráví historka, která je tak dobrá, že se sice určitě nestala, ale právě proto přežije věky, na rozdíl od suchých pravd.   číst dále ABL a sen o koloniích / Tomáš Havlín > NP č.365 > Pošli to dál Bezpečnostní agenturu ABL jsme si zvykli vnímat v nejrůznějších souvislostech. Tu se spolu se Siemensem uchází o bezpečnostní náramky, tu vystupuje jednou v roli černého šerifa, podruhé sociálního pracovníka v pražských obvodech. Poněkud ve stínu ale zůstává fakt, že vedení ABL cítí byznys i v zahraničních válkách.   číst dále Jak zachránit hospodářství / Jaroslav Fiala > NP č.365 > Pošli to dál Plýtvají a přidělávají všem problémy. Takové byly časté reakce na rozhodnutí americké centrální banky (FED) nakoupit vládní dluhopisy v hodnotě 600 miliard dolarů a o tuto částku zvýšit množství peněz v ekonomice. Kritizované opatření má mít za následek podporu půjček, investic a větší ochotu podnikatelů investovat do stagnujícího hospodářství za účelem tvorby pracovních míst.   číst dále