NP č.340 > Pošli to dálChci platit daně!Alexandr Budka

Nad tou zprávou by zaslzel radostí každý utopický socialista věřící, že se bohatí s chudými dohodnou po dobrém. V Německu vznikla petice za vyšší zdanění bohatých. Na tom by nebylo nic pozoruhodného, kdyby s ní ovšem jako v tomto případě nepřišli sami boháči.

 

Chtějí, aby bylo i v krizi dost peněz na sociální výdaje, školství a životní prostředí a tato mimořádná daň by měla vynést až 100 miliard EUR. Iniciativa je to jistě sympatická, ovšem nadšení poněkud mírní fakt, že se k ní připojilo čtyřicet čtyři signatářů. Navrhovanou částkou půl milionu EUR v hotovosti u nás disponuje asi padesát tisíc lidí, takže i zde by byl počet signatářů hluboko pod hranicí statistické chyby, navíc v Německu bude dolarových milionářů jistě řádově více. Hrstka petentů tak ze všeho nejvíc připomíná oněch deset spravedlivých, které starozákonní Hospodin hledal v Sodomě a Gomoře. Zbývá však naděje, že se hnutí rozroste, jeho průkopníci ukáží cestu dalším kolegům boháčům a třeba časem pronikne i do našich zaostalých poměrů. Má totiž svou logiku, která se rychlokvašeným zbohatlíkům a jejich politikům obývajícím českou kotlinu musí jevit jak z jiného vesmíru. Vyjde mnohem levněji se o své bohatství rozdělit, než žít ve světě rozvráceném sociální a ekologickou krizí. Lze sice po jihoafrickém a americkém vzoru zřídit bezpečné enklávy, ale jejich udržování stojí mnohem víc, než „milionářská dávka“. Navíc od jisté hranice, kdy jsou potřeby uspokojeny, už peníze přestávají být motivem, navzdory tvrzení, že vyšší zdanění demotivuje a brzdí růst. K čemu potřebuje vydělávat ten, kdo už teď má víc, než dokáže do smrti utratit?

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Hrát podle sebe / Tomáš Havlín > NP č.340 > Rozhovor V českých představách obětují Japonci svou jedinečnost zájmům celku - ať už firmě nebo celé společnosti. Hiroki Tanaka chce hrát tak, jak se líbí jemu a proto hraje v metru. Stále ale věří, že najde orchestr, který by byl pro něj ten pravý.   číst dále Chobotnice z plzeňských práv, díl druhý / Jaroslav Fiala > NP č.340 > Pošli to dál Po sérii podezření z udílení „rychlotitulů“ pro politiky, policisty a vysoké státní úředníky nabírá plzeňská kauza dalších nevídaných rozměrů.   číst dále Reklama - zpravodajství zítřka / Jan Stern > NP č.340 > Fejeton Milí čtenáři, možná jste si již povšimli, že reklamní trh se před časem obohatil o takovou novinku. Když zpravodajský internetový server vydá nějaký článek, dejme tomu o výpočetní technice, speciální program k tomu na základě shodnosti klíčových slov automaticky připojí tématickou reklamu – v tomto případě tedy výrobců počítačů či třeba antivirových programů. číst dále Škody po výbuchu / Martina Křížková, Tomáš Havlín > NP č.340 > Téma čísla Známá věta o médiích říká: "média nemohou ovlivnit, co si máme myslet, ale říkají nám, o čem máme přemýšlet." Jejich schopnost vytvářet povědomí a vyvolávat veřejný zájem nenechává klidně spát ty, kteří by rádi prosadili svá témata, ani ty, kteří by se jim naopak rádi vyhnuli.   číst dále