NP č.332 > Pošli to dálPeru: Viditelné úspěchy neviditelného hnutí?Pavel Kreuz

Bez většího zájmu médií probíhají v Peru několik týdnů protesty proti politice vlády, která se snaží otevřít dosud nedotčené oblasti amazonského deštného pralesa těžařským společnostem.

 

Započetí průmyslové těžby v těchto oblastech by přitom zasadilo nevratnou ránu jednomu z nejkomplikovanějších ekosystémů světa. Předmětem sporu je snaha o změnu klíčových zákonů kvůli dohodě o zóně volného obchodu s USA. Proti chystanému záměru „privatizace“ deštných pralesů vystoupilo protestní hnutí domorodých obyvatel. Klidné protesty měly od počátku především upozornit na problém a ten formou dialogu s vládou řešit. Ta však dlouho indiány ignorovala. Proto předáci hnutí přešli k blokádám klíčových komunikací. Prezident Garcia reagoval rychle. V květnu vyhlásil v místě nepokojů státní pohotovost. To mu umožnilo omezit občanská práva a k potlačení protestů povolat armádní jednotky. Krveprolití na sebe nenechalo dlouho čekat. Během 5. a 6. června došlo k prudkým srážkám mezi oběma tábory. Svědci hovoří o brutalitě, ostřelování poklidných shromáždění armádními vrtulníky a masivním zatýkání protestujících domorodců. Mediální boj o zavinění násilné konfrontace přitom vyzněl lépe spíše pro vládní tábor: padlí vojáci byli záminkou pro přirovnání protestujících domorodců ke krvežíznivým barbarům a hnutí bylo ocejchováno v duchu doby jako teroristické. Přidáme-li nezbytné nařknutí ze spiknutí proti státu a populistické sliby o zvýšení životní úrovně všech Peruánců, podmíněné samozřejmě schválením těžby, máme v kostce vládní argumentaci. Veřejnost ale vládu nepodpořila a ta byla vzhledem k rostoucí solidaritě mezi běžnými Peruánci nucena 18. června pozastavit platnost kontroverzních zákonů. Indiáni slaví dočasný úspěch. Na 19. červen svolal aktivista Stanislav Penc solidární protest v Praze. Sešlo se pár desítek lidí. Symbolická účast nikoho nepřekvapí. Naučili jsme se přijímat zprávy o násilí na jiných s ledovým klidem. Ještě tak nepřátele našich oficiálních nepřátel dokáže česká společnost podpořit. Pokud ovšem nejste buddhista v Tibetu, ale indián v Peru, máte smůlu.

 


autor / Pavel Kreuz VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Hoši, děkujem! / Jan Stern > NP č.332 > Fejeton Občané, miluji české politiky. Už dlouho a všechny. Svěřuji se s tímto zatížením s veškerým rizikem. Povšiml jsem si totiž, že lidé v této zemi jsou k těm skvostným mužům a ženám nějak negativně naladěni, každý jejich dobře myšlený krok překroutí, každou dobrou zprávu ve svém škarohlídství ihned přetaví ve skandál.   číst dále médiím vládnou zombie / Andrea Novotná > NP č.332 > Pošli to dál Zdá se vám, že převládající tón v hlavních českých médiích je jednostranný a zaujatý směrem doprava, a že mnozí novináři více straší stíny minulosti, než aby analyzovali přítomnou realitu? Pak vězte, že nejste sami.   číst dále Informační válka v Íránu / Tereza Stejskalová > NP č.332 > Pošli to dál Obraz íránského povolebního chaosu se poskládal ze střípků videí, fotografických snímků a anonymních zpráv nahraných na internetové stránky.   číst dále Robinsonem ve vlastním šatníku / Margita Mucki > NP č.332 > Téma čísla Nudistické letní intermezzo proběhnuvší v úzkém kruhu přátel o prázdninách má jistě své kouzlo. pro setkání s osobami, které nám nejsou tak blízké, stejně jako pro méně přívětivá roční období je ale vhodné se zahalit. Při troše kreativity se módního odcizení či nudy rozhodně netřeba bát!   číst dále