NP č.332 > Pošli to dálInformační válka v ÍránuTereza Stejskalová

Obraz íránského povolebního chaosu se poskládal ze střípků videí, fotografických snímků a anonymních zpráv nahraných na internetové stránky.

 

Právě k nim se odkazovala veškerá zahraniční média, která informovala o aktuálním dění v klíčový den, sobotu 20. června. Nic jiného jim ani nezbylo. Íránští představitelé dali jasně najevo, že nestojí o jakékoliv mimovládní zdroje informací. Nefungovaly telefonní linky, vláda blokovala internet. Zahraničním novinářům bylo znemožněno sledovat dění v ulicích. Jsou tu však ještě oficiální zprávy, které například týž den hovořily o tom, jak se do ulic vrátil klid a policii se podařilo nastolit pořádek. Videa anonymních svědků mluvila jinak. Snímky se stovkami demonstrujících, záběry zbitých, postřelených i mrtvých svědčí o skutečnosti, že se režim rozhodl tvrdě zatočit s nespokojenou veřejností a žádné svědky nepotřeboval. Ti, kteří vyšli do ulic, studenti a střední třída, mají přístup k technologiím a našli cestu, jak dát o sobě vědět. Sama videa a fotografie v sobě skrývají obrovský emocionální náboj a sílu, slyšíme vzrušené hlasy, výkřiky, vidíme krev. Jsou autentickou obžalobou krutých praktik, vyvolávají však také nelehké otázky. Co si myslí ti, kteří nemají přístup k technologiím, nevlastní počítač či mobilní telefon s fotoaparátem? Jaký je postoj těch, kteří se „nevešli“ do záběru? Komu dali svůj hlas? V této informační válce jde právě o jejich mlčení.

 


autor / Tereza Stejskalová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Robinsonem ve vlastním šatníku / Margita Mucki > NP č.332 > Téma čísla Nudistické letní intermezzo proběhnuvší v úzkém kruhu přátel o prázdninách má jistě své kouzlo. pro setkání s osobami, které nám nejsou tak blízké, stejně jako pro méně přívětivá roční období je ale vhodné se zahalit. Při troše kreativity se módního odcizení či nudy rozhodně netřeba bát!   číst dále Peru: Viditelné úspěchy neviditelného hnutí? / Pavel Kreuz > NP č.332 > Pošli to dál Bez většího zájmu médií probíhají v Peru několik týdnů protesty proti politice vlády, která se snaží otevřít dosud nedotčené oblasti amazonského deštného pralesa těžařským společnostem.   číst dále Hoši, děkujem! / Jan Stern > NP č.332 > Fejeton Občané, miluji české politiky. Už dlouho a všechny. Svěřuji se s tímto zatížením s veškerým rizikem. Povšiml jsem si totiž, že lidé v této zemi jsou k těm skvostným mužům a ženám nějak negativně naladěni, každý jejich dobře myšlený krok překroutí, každou dobrou zprávu ve svém škarohlídství ihned přetaví ve skandál.   číst dále médiím vládnou zombie / Andrea Novotná > NP č.332 > Pošli to dál Zdá se vám, že převládající tón v hlavních českých médiích je jednostranný a zaujatý směrem doprava, a že mnozí novináři více straší stíny minulosti, než aby analyzovali přítomnou realitu? Pak vězte, že nejste sami.   číst dále