NP č.330 > Pošli to dálPohostinnost po italskuTomáš Havlín

Zprávy o boat people, jejichž strach na chatrných lodích ve Středozemním moři otupuje jen opium snu o lepším životě v Evropě, jsme si zvykli ignorovat. Pokud se k nám vůbec dostanou.

 

Začátkem května ale i u nás problikla zpráva o více než dvou stovkách uprchlíků, kteří prožili nepříjemné překvapení. Po nalodění v libyjském Tripolisu a zdlouhavé cestě na ně totiž nečekaly břehy italského ostrova Lampedusa, ale…opět Tripolis. Nazpět je přivedlo přímo na příkaz Říma italské námořnictvo. Zdánlivě okrajová událost představuje precedens, který italský ministr vnitra neváhal označit za „historický obrat“. Itálie totiž poprvé jasně ukázala, že uprchlíky nevpustí na své území a nezajistí jim možnost požádat o azyl. A to i přesto, že o něj podle statistik více než polovina z těch, kdo se v Lampeduse vylodí, žádá oprávněně. Na odpor se postavily lidskoprávní organizace, podle kterých Řím porušil Ženevskou konvenci i Evropskou konvenci o lidských právech. Ty zapovídají vydání uprchlíků do zemí, ve kterých může být ohrožen jejich život nebo svoboda. Libyi k nim můžeme směle počítat. Reakce Evropské unie, jejíž slovo už by něco mohlo vážit, byla ale o poznání vlažnější. Konec konců sama provozuje na „obranu“ svých hranic agenturu Frontex, v jejímž rámci k vytlačování lodí také dochází, pouze diskrétněji. Za zmínku stojí, že agrese vůči uprchlíkům navenek doprovází v Itálii stejnou agresi uvnitř země. Xenofobie a rasismus se stávají nejen legitimní, ale i úspěšnou politickou kartou. Před necelým měsícem přijal parlament takzvaný „bezpečnostní balíček“, který kriminalizuje ilegální imigraci. Clandestini do budoucna hrozí půlroční pobyt v deportačním vězení a deset tisíc eur pokuta. Italům, kteří jim poskytnou ubytování, tři roky. Domobrana organizovaná vládní (!) pravicově-populistickou Ligou severu se dočkala legalizace a strana kráčí do komunálních voleb v Lombardii se zajímavým požadavkem: speciální oddělení v metru pouze pro Miláňany. Taková normální země?

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Omluva spanilomyslným / Jan Stern > NP č.330 > Fejeton Milé čtenářky, ano, obracím se dnes kajícně na ženskou část našeho čtenářstva a vůbec si netroufám označit ji za něžnou nebo „tu krásnější“. Důvod je jasný. Již nějaký čas bylo mi z lecjakých kruhů opatrně naznačováno, že mé fejetony nejsou právě „genderově vyvážené“.   číst dále Český prezident je ruský agent / Andrea Novotná > NP č.330 > Pošli to dál Není snadné vyrovnat se Václavu Klausovi v aroganci, prezident bývá v této disciplíně pokládán za nepřemožitelného. Veřejné tváře, mezi nimiž najdeme mimo jiné výtvarníka Černého, režiséra Hřebejka, herečku Holubovou a literárního kritika Putnu, přesto dokázaly zdánlivě nemožné. Klaus byl v aroganci trumfnut – a to v dopise, který mu zaslali. číst dále Láska na život a na smrt / Ester Danelová > NP č.330 > Téma čísla „Tabák je k ničemu! Nejde z něj nic uvařit, upéct ani ušít," prohlašuje často a rezolutně jeden můj známý. Snad proto ho musíme kouřit - jsme zkrátka příliš důslední, zvídaví a podnikaví. Kouříme, abychom dali existenci tabáku nějaký smysl. Jak se nám za to odvděčuje? číst dále PROTEST-FEST s pořádnou příčinou / Petr Pospíšil > NP č.330 > Pošli to dál Již podesáté se v Brně konala květnová protestní akce, spojující protest se zábavou a alternativní kulturou. Začalo to roku 1999, kdy skupina ekologů pod dojmem úspěchu street parties uspořádala Brněnskou pouliční slavnost.   číst dále